28 Ιούλιος 2020, 22:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούλιος 2020, 22:46

Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Ερντογάν μίλησαν τηλεφωνικά για την Παναγία Σουμελά

  • Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Ερντογάν μίλησαν τηλεφωνικά για την Παναγία Σουμελά
    Το ιστορικό μοναστήρι είναι ξανά προσβάσιμο για τους επισκέπτες (φωτ.: Facebook / Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε σήμερα (28/7) τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποκατάσταση της Μονής της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο και για την επαναλειτουργία της ώστε να υποδέχεται πλέον επισκέπτες, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας ανέφερε σε δήλωσή της ότι Ερντογάν και Βαρθολομαίος μίλησαν τηλεφωνικά.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Ερντογάν για τη στήριξη και το ενδιαφέρον του για την αποκατάσταση της Μονής, πρόσθεσε η Διεύθυνση Επικοινωνιών.

Πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πατριάχης συνεχάρη το επερχόμενο μουσουλμανικό φεστιβάλ Κουρμπάν Μπαϊράμ του τουρκικού και ισλαμικού κόσμου.

Η τηλεφωνική επαφή των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου άνοιξε εκ νέου η ιστορική Μονή Σουμελά στην περιοχή της Ματσούκας και ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι φέτος, παρά την πανδημία του νέου κορονοϊού, θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο.

Σήμερα, στην Παναγία Σουμελά έγινε μια τελετή εγκαινίων, όπου ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε –μέσω τηλεδιάσκεψης– με κυβερνητικούς αξιωματούχους που βρίσκονταν στο μοναστήρι-σύμβολο ανά τους αιώνες για τον ποντιακό ελληνισμό.