28 Ιούλιος 2020, 13:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούλιος 2020, 13:02

Η Τουρκία παγώνει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο για διάλογο με την Ελλάδα

  • Βαρβιτσιώτης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου: Διάλογος με απειλές είναι εκβιασμός
    Το σεισμογραφικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», με συνοδεία τουρκικής φρεγάτας (φωτ. αρχείου: EPA / Turkish Defence Minister)

Την αναστολή των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο «ως εποικοδομητική προσέγγιση των διαπραγματεύσεων» φέρεται να ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από μία εβδομάδα διπλωματικού θρίλερ με φόντο τη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελόριζου.

Μιλώντας στο CNN Türk, ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της Προεδρίας (και αυτός που πήρε μέρος στη μυστική τριμερή συνάντηση του Βερολίνου στις 14 Ιουλίου), δήλωσε πως η Τουρκία θα μπορούσε να διακόψει τις δραστηριότητές της εν αναμονή των συνομιλιών με την Ελλάδα.

«Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο», ανέφερε.

Καλίν: Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας. Ας λύσουμε τα διμερή ζητήματα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ιδιότητα μέλους της ΕΕ ως στοιχείο πίεσης.

Πάντως, επτά ημέρες μετά την έκδοση της NAVTEX που είναι σε ισχύ μέχρι το Σάββατο και κόντεψε να προκαλέσει θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο, το «Oruç Reis», που θεωρητικά ετοιμαζόταν να αποπλεύσει, σήμερα το πρωί μπήκε στο λιμάνι της Αττάλειας – η κίνηση αυτή θεωρήθηκε μήνυμα αποκλιμάκωσης, που επιβεβαιώθηκε αργότερα από τον Ιμπραήμ Καλίν.

Την κινητοποίηση έρχεται να συμπληρώσει δήλωση της Ισπανίδας υπουργού Εξωτερικών, η οποία είπε χθες από την Άγκυρα, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, πως η Τουρκία αποζητά μείωση της έντασης για έναν περίπου μήνα.