28 Ιούλιος 2020, 11:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούλιος 2020, 10:53

Καθήλωσαν οι «Ακρίτες» Ακριτοχωρίου Σερρών και οι κρυπτοχριστιανοί τους (βίντεο)

  • Καθήλωσαν οι «Ακρίτες» Ακριτοχωρίου Σερρών και οι κρυπτοχριστιανοί τους (βίντεο)
    (Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Ακριτοχωρίου «Οι Ακρίτες»)

«Ακριτική μνήμη πατρίδας» έγινε φέτος λόγω της πανδημίας το 12ο Ακριτικό Πανοΰρ στο Ακριτοχώρι Σερρών, μιας και η λέξη «πανηγύρι» έχει ταυτιστεί κυρίως με τη διασκέδαση και το χορό. Σε αυτή, λοιπόν, την εποχή που δεν μοιάζει με καμία άλλη, και με τα πανηγύρια να έχουν ακυρωθεί στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, οι «Ακρίτες» αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω στις… ρίζες, με μια εκδήλωση στις 22 Ιουλίου στην οποία το «πανοΰρ» είχε κυρίως θρησκευτική διάσταση.

Στο Ακριτοχώρι, αυτό το μικρό χωριό των Σερρών, οι Πόντιοι πρόσφυγες γιορτάζουν κάθε Ιούλιο την Παναγιά Μάγαρα, στο προσκύνημα στους πρόποδες του όρους Μπέλλες που θυμίζει το όρος Νεπιέν της Πάφρας.

Μετά τον πανηγυρικό εσπερινό, μέλη του τοπικού συλλόγου παρουσίασαν την παράσταση Οι κρυφοί - Οι κλωστοί. Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στον Πόντο, σε κείμενο της Λένας Σαββίδου. Αφηγήσεις, χοροί, μουσική και τραγούδια περιλαμβάνονταν, σε επιμέλεια του χοροδιδάσκαλου Παναγιώτη Κουρουτζίδη.

Στο ρόλο του αφηγητή ήταν ο πατέρας Γεώργιος Πούλιος, ενώ συμμετείχαν και ο λυράρης Χρήστος Παπαδόπουλος και η Γιώτα Μαστροπαναγιώτου στο τραγούδι.

«Όταν οι περισσότεροι σύλλογοι αδρανούν λόγω της πανδημίας, εσείς εδώ στο Ακριτοχώρι δείχνετε το δρόμο και λέτε σε όλους τους άλλους πως “ναι μπορούμε, αρκεί να υπάρχει θέληση και διάθεση για δουλειά”. Σας ευχαριστώ γιατί με κάνετε να νιώθω πάντοτε δικός σας άνθρωπος. Είναι τιμή για εμένα να δημιουργούμε μαζί εκδηλώσεις», είπε στο κοινό η Λένα Σαββίδου.

Για φίλους που συναντιούνται και καταφέρνουν να κάνουν δημιουργικά πράγματα μέσα από γόνιμες συνεργασίες, μίλησε ο Παναγιώτης Κουρουτζίδης, ενώ ο πρόεδρος των «Ακριτών» Στάθης Παπαξενίδης σημείωσε ότι παρά τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς βρέθηκε ο τρόπος για να γίνει μια τέτοια εκδήλωση.

Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων.