27 Ιούλιος 2020, 18:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούλιος 2020, 18:28

Δένδιας: Ιστορικό ατόπημα της τουρκικής ηγεσίας να αλλοιώσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας

  • Δένδιας: Ιστορικό ατόπημα της τουρκικής ηγεσίας να αλλοιώσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας
    Εικόνα από τις κοινές δηλώσεις στον Τύπο του Ν. Δένδια με την Εκ. Ζαχαρίεβα (φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών)

«H συνάντησή μας λαμβάνει χώρα στη σκιά του ιστορικού ατοπήματος της τουρκικής ηγεσίας, να αλλοιώσει το καθεστώς ενός εμβληματικού μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς: της Αγίας Σοφίας»», τόνισε ο Νίκος Δένδιας μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα στην Αθήνα με την αναπλ. πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.

Στις δηλώσεις που έκανε ο ΥΠΕΞ, μετά τη συνάντηση, είπε ακόμη ότι και σε αυτό το θέμα η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν ταυτόσημες απόψεις και πρόσθεσε ότι «είναι μια λάθος αντίληψη της Τουρκίας για τον τρόπο που χειρίζεται τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στο έδαφός της».

Ανέφερε ακόμη ότι η Εκ. Ζαχαρίεβα έθεσε και στον Κ. Μητσοτάκη και στον ίδιο «την απόλυτη ανάγκη για το άνοιγμα ενός δεύτερου σημείου επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, μεταξύ Ελλάδας και Βαλκανίων, μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης στα βόρεια σύνορα». Τόνισε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας ότι θα ασχοληθεί ειδικά και θα εξετάσει αυτό το ζήτημα, «να ανοίξουμε τη δίοδο στη Νυμφαία».

Όπως είπε ο Ν. Δένδιας, στη συνάντηση τέθηκαν και άλλα θέματα επί τάπητος, όπως είναι «η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα» στην περιοχή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το Μεταναστευτικό.

Επίσης, συζητήθηκε η συμπεριφορά της Τουρκίας «που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας παντού στην περιφέρειά της: απέναντι στην Κύπρο, στη Συρία, στο Ιράκ, ακόμη και στη Λιβύη».

Ακόμη, πραγματοποιήθηκε μία αποτίμηση της πορείας των όσων συμφωνήθηκαν τον Φεβρουάριο στην Αλεξανδρούπολη, στο 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, παρουσία των δύο πρωθυπουργών, του Μπ. Μπορίσοφ και του Κ. Μητσοτάκη.