27 Ιούλιος 2020, 12:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούλιος 2020, 12:20

Διπλωματικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ με κλείσιμο προξενείων

  • Διπλωματικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ με κλείσιμο προξενείων
    Το κτήριο που στέγαζε το προξενείο των ΗΠΑ στην κινεζική πόλη Τσενγκντού (φωτ.: EPA / Alex Plavevski)

Με μια συμβολική κίνηση, την υποστολή της αμερικανικής σημαίας από το προξενείο των ΗΠΑ στην πόλη Τσενγκντού, η Κίνα έδωσε τη δική της απάντηση στο νέο διπλωματικό επεισόδιο με την Ουάσινγκτον. Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι είχαν προθεσμία 72 ωρών να εγκαταλείψουν το κτήριο – η ίδια προθεσμία δόθηκε στην κινεζική αντιπροσωπεία για να εγκαταλείψει το προξενείο στο Χιούστον του Τέξας.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το κτήριο του αμερικανικού προξενείου «καταλήφθηκε» στις 10:00 (τοπική ώρα).

Συνεργεία καθαρισμού με ειδικές στολές και μάσκες μπήκαν στο χώρο, ενώ με ένα πανί καλύφθηκε η επιγραφή «Γενικό προξενείο των ΗΠΑ».

«Το προξενείο βρέθηκε στο επίκεντρο των σχέσεων μας με τους πολίτες της δυτικής Κίνας – περιλαμβανομένου του Θιβέτ–, επί 35 χρόνια. Απογοητευθήκαμε από την απόφαση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


(Φωτ.: EPA / Alex Plavevski)

Η απόφαση του Πεκίνου θεωρείται ότι είναι η απάντηση στις ΗΠΑ για το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον που έκλεισε με απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης και με καταγγελίες για κατασκοπεία. Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε την Πέμπτη ότι «χρησίμευε ως άντρο των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών», τονίζοντας ότι γινόταν κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι μέσω του προξενείου στην Τσενγκντού γίνονταν δραστηριότητες που ξεπερνούσαν την αμερικανική δικαιοδοσία και παρεμβάσεις σε εσωτερικές υποθέσεις που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τα συμφέροντα της χώρας.

Η σινοαμερικανική ένταση, που είχε ήδη τροφοδοτηθεί από την εμπορική διαμάχη των δύο χωρών και των αλληλοκατηγοριών τους για την προέλευση της Covid-19, οξύνθηκε περαιτέρω τις τελευταίες εβδομάδες μετά την επιβολή από το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ του νόμου περί εθνικής ασφάλειας.