27 Ιούλιος 2020, 12:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούλιος 2020, 11:44

Αρχείο του Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών

  • Αρχείο του Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών
    (Φωτ.: Έδρα Ποντιακών Σπουδών)

Δίπλα στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών / Κέντρο Ποντιακών Ερευνών του ΑΠΘ αποδεικνύει ότι βρίσκεται μια μεγάλη κυρία του ποντιακού ελληνισμού, η Άννα Θεοφυλάκτου, θεματοφύλακας ενός πολύτιμου αρχείου.

Τον περασμένο Μάρτιο δώρισε φωτογραφικό υλικό από την έρευνα και τα ταξίδια της στον Πόντο, την Ιωνία, την Καππαδοκία, τη Γεωργία και την Κύπρο, στις προηγούμενες δεκαετίες.

Αυτή τη φορά, παρέδωσε στο ΑΠΘ σημαντικό μέρος του αρχείου του πατέρα της, γιατρού Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου, ο οποίος ήταν μια μεγάλη πνευματική μορφή τόσο στον ιστορικό Πόντο και το Βατούμ όσο και στην Ελλάδα.

Το αρχείο που παραδόθηκε περιλαμβάνει αλληλογραφία, έγγραφα, φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων και κυρίως τις χειρόγραφες σημειώσεις-περιλήψεις του Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου από το Πολιτικό Αρχείο του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου.

«Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά τη μεγάλη κυρία του προσφυγικού ποντιακού ελληνισμού (διατελέσασα επί σειρά ετών πρόεδρο του ιστορικού σωματείου Μέριμνα Ποντίων Κυριών και του Συνδέσμου φιλίας Ελλάς-Κύπρος) για τη νέα συνεισφορά της στο κοινωνικό σύνολο, για τη συνδρομή της στη διάσωση και διατήρηση της ιστορικής μνήμης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Έδρας Ποντιακών Σπουδών.