27 Ιούλιος 2020, 10:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούλιος 2020, 09:25

Σουδάν: Νέα σφαγή στο Νταρφούρ με πάνω από 60 νεκρούς σε ένα χωριό

  • Σουδάν: Νέα σφαγή στο Νταρφούρ με πάνω από 60 νεκρούς σε ένα χωριό
    (Φωτ.: αρχείο EPA / Marwan Ali)

Πάνω από 60 νεκροί και άλλοι τόσοι τραυματίες είναι ο απολογισμός της επίθεσης που δέχθηκε το Σάββατο η κοινότητα Μαστέρι στο Δυτικό Νταρφούρ, στο δυτικό τμήμα του Σουδάν. Πρόκειται για το πλέον αιματηρό περιστατικό την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι ένοπλοι ήταν περίπου 500 και στόχος ήταν το αγροτικό χωριό που κατοικείται κυρίως από μέλη της φυλής Μασαλίτ, το οποίο λεηλατήθηκε.

Η μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναπτύξει στρατεύματα στο Νταρφούρ προκειμένου να αποτρέψει νέα ξεσπάσματα βίας ανάμεσα σε αραβικές νομαδικές φυλές και αγρότες που ανήκουν σε αφρικανικές φυλές. Αιτία, εδώ και χρόνια, είναι τα δικαιώματα στη γη και στο νερό.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ στο Χαρτούμ ανακοίνωσε χθες ότι από τις 19 έως τις 26 Ιουλίου υπήρξαν επτά βίαια επεισόδια στην περιφέρεια του Νταρφούρ, με αποτέλεσμα δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς, πυρπόληση χωριών και σπιτιών, καθώς και πρόκληση ζημιών σε αγορές και καταστήματα.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, αυτή η κλιμάκωση βίας προκαλεί τον εκτοπισμό του πληθυσμού και θέτει σε κίνδυνο την αγροτική παραγωγή, μιας και έχει ήδη ξεκινήσει η περίοδος των βροχών. Υπολογίζεται ότι στα πέντε τμήματα του Νταρφούρ τουλάχιστον 2,8 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από πείνα.

Ο πόλεμος στο Νταρφούρ, που ξέσπασε το 2003 ανάμεσα στην κυβέρνηση του δικτάτορα Όμαρ ελ Μπασίρ και αφρικανικών φυλών που απαιτούσαν την προστασία των δικαιωμάτων τους και μεγαλύτερη συμμετοχή στην πολιτική ζωή, άφησε πίσω του 300.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Για την καταστολή των εξεγερμένων ο Όμαρ ελ Μπασίρ –που ανατράπηκε πέρσι μετά από 30 χρόνια στην εξουσία και καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας– εξόπλισε τις αραβικές παραστρατιωτικές οργανώσεις Τζαντζαουίντ.