27 Ιούλιος 2020, 09:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούλιος 2020, 09:50

Από την Ελβετία στην Πτολεμαΐδα για δύο ποντιακές λύρες

  • Από την Ελβετία στην Πτολεμαΐδα για δύο ποντιακές λύρες
    Η Χριστίνα Κωνσταντινίδη ποζάρει με την ποντιακή λύρα (φωτ.: ΕΡΤ)

Ονομάζεται Χριστίνα Κωνσταντινίδη, είναι καθηγήτρια ιστορίας με πολυετείς σπουδές σε διάφορα μουσικά όργανα και διδάσκει σε σχολείο της Ελβετίας. Κόρη Έλληνα και Ελβετίδας, πρόσφατα επισκέφθηκε την Πτολεμαΐδα με έναν και μόνο σκοπό: να αγοράσει δύο ποντιακές λύρες από το εργαστήριο «Κοκκίμελον» του Βασίλη Παπαδόπουλου.

«Μέσω της λύρας ανακαλύπτω τον Πόντο και συγχρόνως τιμώ τον λυράρη, Τραπεζούντιο στην καταγωγή, παππού μου», δήλωσε στην ΕΡΤ Κοζάνης.

Το εντυπωσιακό είναι ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες η Χριστίνα Κωνσταντινίδη απαντούσε μεν καταφατικά για την ποντιακή της καταγωγή, αλλά μέχρι εκεί. Αυτό που την κινητοποίησε ήταν μια εργασία που έκαναν οι μαθητές της σχετικά με τις γενοκτονίες. Σε αυτήν αναφέρθηκαν αποσπασματικά στη Γενοκτονία των Ποντίων, δίνοντάς της το έναυσμα που μάλλον περίμενε.

Γνώρισε μέσω διαδικτύου τον Βασίλη Παπαδόπουλο και κάπως έτσι ξεκίνησε ένα μουσικό ταξίδι προς τις ρίζες της, με στόχο πλέον να συστήσει την ποντιακή λύρα στους Ελβετούς και σε όσους δεν έχουν ποντιακή καταγωγή.

Όπως είπε στην ΕΡΤ, ο τρόπος κατασκευής του συγκεκριμένου μουσικού οργάνου, οι χορδές και τα σκαλίσματα τράβηξαν το ενδιαφέρον της, ενώ ο ήχος της «έφερε δάκρυα στα μάτια» και έκανε «το σώμα να μουδιάσει».