20 Μάιος 2014, 10:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:35

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Αθήνα και τα παρατράγουδα

  • Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Αθήνα και τα παρατράγουδα

Εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 95 ετών από την 19η Μαΐου του 1919 ημέρα της γενοκτονίας των Ποντίων πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα οι Πόντιοι έκαναν πορεία προς την τουρκική πρεσβεία προκειμένου να παραδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Ωστόσο σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την πρεσβεία, στη συμβολή Ρηγίλλης και Β. Σοφίας, η πορεία ανεκόπη από δυνάμεις της αστυνομίας και δημιουργήθηκαν μικροεντάσεις.

Νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση για τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Όπου πραγματοποιήθηκε και η αλλαγή την προεδρικής φρουράς με τους εύζωνες να είναι ενδεδυμένοι με την τιμημένη φορεσιά του Πόντιου αντάρτη, προς τιμής των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους ήταν ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές, ενώ άλλοι κρατούσαν ποντιακά λάβαρα και λύρες.

Εκπρόσωποι των συλλόγων προέβησαν σε ομιλίες, και τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Οι συγκεντρωμένοι κατέθεσαν στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στεφάνια που σχημάτιζαν το νούμερα «353.000» αριθμός που αντιστοιχεί σε όσους χάθηκαν το 1919, ενώ άφησαν συμβολικά και μαύρα μπαλόνια για τα θύματα της γενοκτονίας.

Ο πρόεδρος του τομέα της νότιας Ελλάδας και νησιών, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γ. Βαρυθυμιάδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό της γενοκτονίας ενώ ο ιστορικός Χαικ Τεμογιάν διευθυντής του μουσείου γενοκτονίας στην πρωτεύουσα της Αρμενίας στο Ερεβάν ο οποίος ήταν και κεντρικός ομιλητής αναφέρθηκε στην «αναγκαιότητα του συντονισμού των ενεργειών ανάμεσα σε Αρμένιους, τους Έλληνες και τους Ασσύριους, δηλαδή τους χριστιανικούς πληθυσμούς που εκδιώχθηκαν και σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Τουρκία», για να συντηρηθεί η συλλογική μνήμη.

Σε ότι αφορά την αναγκαιότητα των συνεργασιών και των εκδηλώσεων για τη διατήρηση της μνήμης, ο κ Τεμογιάν τόνισε ότι είναι απαραίτητη «πέρα από τη διατήρηση της μνήμης, πέρα από την ανάγκη του πένθους, την ανάγκη της επιβίωσης, κυρίως γιατί με την καταδίκη της γενοκτονίας επιζητούμε να έχουμε θετικό ρόλο στη πρόληψη άλλων γενοκτονιών, έχοντας μάλιστα, υπόψη την επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι των Ελλήνων και των Αρμενίων. Επιπλέον η διατήρηση της μνήμης είναι άμεσα συνυφασμένη με το ζήτημα της ασφάλειας των χωρών μας που είναι και το κυρίαρχο ζητούμενο για τις χώρες μας».

Δείτε επίσης:

Δέος από την αλλαγή φρουράς 2014 στο Σύνταγμα. Βίντεο

Σείστηκε το Σύνταγμα στην αλλαγή φρουράς με Πόντιους εύζωνες! Εκπληκτικές φωτογραφίες