26 Ιούλιος 2020, 18:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούλιος 2020, 18:07

Τουρκία: Τελευταίες εργασίες στην Παναγία Σουμελά πριν από το άνοιγμα, την Τρίτη (βίντεο)

  • Τουρκία: Τελευταίες εργασίες στην Παναγία Σουμελά πριν από το άνοιγμα, την Τρίτη (βίντεο)
    Η Παναγία Σουμελά στον Πόντο με τις σκαλωσιές στο εσωτερικό της (φωτ.: Facebook / Mustafa Asan)

Με εντατικούς ρυθμούς γίνονται στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο οι τελευταίες εργασίες ώστε όλα να είναι έτοιμα για το εξ ολοκλήρου άνοιγμα του μνημείου την ερχόμενη Τρίτη, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Όπως έγραψε το pontos-news.gr, την ίδια ημέρα θα ανοίξει και ένα άλλο σημαντικό μνημείο της Τραπεζούντας για τους Έλληνες, η Αγία Σοφία, που όμως θα παραμείνει τέμενος, καθώς το 2013 έχασε την ιδιότητα του μουσείου.

Οι εργασίες στην Παναγία Σουμελά κράτησαν σχεδόν πέντε χρόνια, ενώ η Αγία Σοφία Τραπεζούντας έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2018.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και στα βίντεο που αναδημοσιεύθηκαν από τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της Τραπεζούντας, στην Παναγία Σουμελά μέχρι την τελευταία στιγμή οι εξειδικευμένοι ορειβάτες εργάζονται πάνω στα ειδικά προστατευτικά δίχτυα που τοποθετήθηκαν πάνω από το μνημείο.


(Φωτ.: Facebook / Mustafa Asan)

Ένας από τους λόγους που παρέμεινε κλειστό για τόσο καιρό (στις 25 Μαΐου του 2019 παραδόθηκε το τμήμα μόνο μέχρι την πρώτη αυλή) ήταν για να ασφαλιστούν όλοι οι επικίνδυνοι βράχοι. Άλλωστε, στο πρόγραμμα των «εγκαινίων» που θα γίνουν την Τρίτη περιλαμβάνεται και το άνοιγμα μιας τεράστιας τουρκικής σημαίας πάνω σε αυτούς.

Στη δε Αγία Σοφία θα διαβαστούν αποσπάσματα του Κορανιού, ενώ οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στο υπαίθριο μουσείο που έχει φτιαχτεί. Το παρών θα δώσει και ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων (Βακουφίων) Μπουρχάν Ερσόι, στη δικαιοδοσία του οποίου πέρασε ο ναός μετά τη μετατροπή του σε τζαμί.

Να σημειωθεί ότι το άνοιγμα των δύο μνημείων συμπίπτει με την έναρξη του Κουρμπάν Μπαϊράμ, της δεύτερης μεγαλύτερης θρησκευτικής γιορτής των μουσουλμάνων, που φέτος είναι από τις 30 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου.