26 Ιούλιος 2020, 12:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούλιος 2020, 12:53

Σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα ο στόλος μέχρι να λήξει η τουρκική NAVTEX

  • Σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα ο στόλος μέχρι να λήξει η τουρκική NAVTEX
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΕΝ)

Σε κατάσταση επιφυλακής και πλήρους ετοιμότητας παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, και ειδικότερα ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού, έως και τις 2 Αυγούστου, οπότε λήγει η τουρκική NAVTEX, με την οποία η Άγκυρα δεσμεύει θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες.

Σύμφωνα τις πληροφορίες που διαρρέουν τις τελευταίες ώρες, η Τουρκία δείχνει να «κρατάει» το πλοίο «Oruc Reis» στην Αττάλεια και στέλνει μήνυμα σταδιακής αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, με στρατιωτικές πηγές να αναφέρουν ότι τα τουρκικά πλοία επιστρέφουν στο ναύσταθμο. Η τάση αποκλιμάκωσης επιβεβαιώνεται και από πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Την ώρα που τουρκικά πλοία άλλαζαν γραμμή πλεύσης, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ανακοίνωνε μέσω Twitter ότι το «Ορούτς Ρέις» ξεκινά έρευνες σε περιοχή «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», καθώς «η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».

Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, το tweet διαγράφηκε και σε νεώτερη ανάρτηση αναφέρεται ότι το «Ορούτς Ρέις» είχε δηλώσει ότι θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στις 21 Ιουλίου, στην Ανατολική Μεσόγειο.