26 Ιούλιος 2020, 12:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούλιος 2020, 12:23

Η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας για την Αγια-Σοφιά

  • Η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας για την Αγια-Σοφιά
    Μουσουλμάνοι προσεύχονται έξω από την Αγία Σοφία (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

«Ο Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας, γνωστή ως Αγια-Σοφιά, για κάθε Έλληνα Χριστιανό αποτελεί κομμάτι της ύπαρξής του» και «για κάθε νοήμονα άνθρωπο αποτελεί κορυφαίο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», τονίζει η Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας σε ανάρτησή της στο facebook.

Ο Σύλλογος αναφέρει ότι η απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει τον ναό από μνημείο σε τζαμί «προσβάλει το αξιακό σύστημα του πολιτισμένου κόσμου που στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό, στην ειρήνη, στην συμπόρευση, στον ανθρωπισμό».

Επισημαίνει ότι «παρά την παγκόσμια κατακραυγή η τουρκική προκλητικότητα κακοποιεί την παγκόσμια πολιτιστική έννοια αλλά και τη θρησκευτική κληρονομιά των Ορθόδοξων Χριστιανών».

Η Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας, «εκφράζοντας το συναίσθημα των Ορθοδόξων Χριστιανών ποντιακής καταγωγής», απευθύνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στην UNESCO «να ασκήσουν δυναμική παρέμβαση στην τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να παραμείνει απρόσβλητος ο μέχρι πρόσφατα πολιτιστικός και οικουμενικός χαρακτήρας του μνημείου της Αγιας-Σοφιάς που για αιώνες υμνεί τη χριστιανική θρησκεία».

Στο πλαίσιο αυτό:

  • Καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατραπεί η Αγία Σοφιά σε τζαμί.
  • Στηρίζει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και των πολιτικών φορέων στην ανάδειξη του ζητήματος σε διεθνές επίπεδο και να αναγνωριστεί η οικουμενική διάσταση του ζητήματος ως μνημείο όλης της ανθρωπότητας.
  • Ζητά την παρέμβαση των διεθνών οργανισμών και κρατών για επιβολή αυστηρών κυρώσεων.
  • Καλεί τον πνευματικό και ακαδημαϊκό κόσμο της Τουρκίας να επιδείξει ακόμη μία φορά την αντίδρασή του στον σκοταδισμό της τουρκικής ηγεσίας.

«Η Αγια-Σοφιά διήλθε "διά πυρός και σιδήρου" στη διάρκεια της πορείας της στους αιώνες, διατηρώντας και αναδεικνύοντας την λαμπρότητα και ακτινοβολία της, και διαφυλάχτηκε άφθαρτη διότι "ο Θεός εν μέσω αυτής και ου σαλευθήσεται", σημειώνει η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας.