20 Μάιος 2014, 09:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:14

Η καθηλωτική ομιλία του Νίκου Λυγερού στις εκδηλώσεις μνήμης στην Θεσσαλονίκη. Βίντεο

  • Η καθηλωτική ομιλία του Νίκου Λυγερού στις εκδηλώσεις μνήμης στην Θεσσαλονίκη. Βίντεο

Η καθηλωτική ομιλία του Νίκου Λυγερού στις εκδηλώσεις μνήμης στην Θεσσαλονίκη. Δείτε το βίντεο παρακάτω.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού πραγματοποίησε χθες στην Θεσσαλονίκη η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, με αφορμή την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πορεία, μέχρι το τουρκικό προξενείο, που διοργανώθηκε και φέτος από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Στη πορεία συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και φορέων και μέλη ποντιακών σωματείων, από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ οι διαδηλωτές αφού κατέληξαν έξω από το κτίριο του προξενείου φώναξαν συνθήματα και θυροκόλλησαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Με το ψήφισμά τους ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη δολοφονία 353.000 Ελλήνων, από την ελληνική κυβέρνηση να εντάξει τη γενοκτονία “στα προς συζήτηση και διευθέτηση εκκρεμή ζητήματα” και από τον πολιτικό και ακαδημαϊκό κόσμο της χώρας να υποστηρίξει το ζήτημα της διεθνοποίησης της γενοκτονίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα με ποδηλατοπορεία μνήμης "Τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη μνήμη", από την είσοδο του λιμανιού μέχρι την πλατεία Αγίας Σοφίας και μετά την επιμνημόσυνη, στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στρατηγικός σύμβουλος, Νίκος Λυγερός.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε., Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, ενώ στην εκδήλωση εκπρόσωποι κομμάτων, δήμαρχοι, κ.α, ενώ παρευρέθηκαν επίσης και αντάλλαξαν χειραψίες οι υποψήφιοι στις περιφερρειακές και δημοτικές εκλογές, Απόστολος Τζιτζικώστας, Γιάννης Ιωαννίδης, Γιάννης Μπουτάρης και Σταύρος Καλαφάτης. Στις δηλώσεις που έκαναν μετά την εκδήλωση όλοι επισήμαναν ότι οι Έλληνες πρέπει να πορευτούν ενωμένοι με στόχο τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας και την ιστορική καταδίκη της Τουρκίας".

Οι εκδηλώσεις μνήμης στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνονται σήμερα Τρίτη με τη διοργάνωση ημερίδας, στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης (λεωφόρος Νίκης 13) με θέμα: “Ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας - Πρώτη προσέγγιση”.
 
Ακολουθεί η ομιλία του Νίκου Λυγερού στην πλατεία της Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη: