26 Ιούλιος 2020, 13:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούλιος 2020, 17:29

Πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ, ποιοι δικαιούνται έκπτωση

  • Πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ, ποιοι δικαιούνται έκπτωση
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στο τέλος Αυγούστου, ενώ η εξόφληση του φόρου θα ξεκινήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου – τελευταία δόση τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο φετινός λογαριασμός θα είναι ίδιος με αυτόν του προηγούμενου έτους και ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενοι θα έχουν έκπτωση 50% ή και πλήρη απαλλαγή. Για άλλη μία χρονιά απαλλάσσονται από το συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού, ενώ θα ισχύσουν οι ίδιες μειώσεις με πέρσι.

Για να χορηγηθεί έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η αξία της ακίνητης περιουσίας να μην είναι πάνω από τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο, και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρης απαλλαγή χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν με αναπηρία κατά 80% υπό προϋποθέσεις.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει σε διασταύρωση των στοιχείων προκειμένου να εντοπιστούν όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία για να πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ ή να έχουν πλήρη απαλλαγή.