25 Ιούλιος 2020, 09:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούλιος 2020, 09:03

Επισημοποιήθηκε η συνεργασία Κέιμπριτζ-Δημοκριτείου για την ποντιακή διάλεκτο

  • Επισημοποιήθηκε η συνεργασία Κέιμπριτζ-Δημοκριτείου για την ποντιακή διάλεκτο
    (Εικ.: Γ.Β.)

Επιστημονικοί εταίροι είναι πλέον και με τη… βούλα το ιστορικό Κέιμπριτζ και το Δημοκρίτειο Θράκης, καθώς υπεγράφη και από τα δύο πανεπιστήμια το πρωτόκολλο συνεργασίας για τη μελέτη, την καταγραφή και τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου.

Το πρωτόκολλο καθορίζει επακριβώς το ρόλο που θα έχει η καθηγήτρια του Κέιμπριτζ Ιωάννα Σιταρίδου, που πριν από δύο χρόνια μαζί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Τμήματος Παρευξεινίων Ηλία Πετρόπουλο ξεκίνησαν τα πρώτα μαθήματα. Φέτος δε στο Τμήμα προστέθηκε και το εργαστήρι για την ποντιακή διάλεκτο, το οποίο στη βάση της συνεργασίας με το βρετανικό πανεπιστημιακό ίδρυμα αποκτά άλλη υπόσταση.

«Το Κέιμπριτζ σε όλη τη διάρκεια της ζωής του έχει υπογράψει ελάχιστα, μετρημένα στα δάχτυλα ενός χεριού, τέτοια πρωτόκολλα. Γι’ αυτό έβαλαν κάποιες προϋποθέσεις και απαιτήσεις», δήλωσε πρόσφατα στον ρ/σ Χρόνος 87,5 ο Ηλίας Πετρόπουλος.

Ουσιαστικά, με δεδομένο ότι η ποντιακή διάλεκτος είναι ακόμα ένα ανεξερεύνητο ερευνητικό πεδίο, τα δύο πανεπιστήμια αναλαμβάνουν την επιστημονική μελέτη και τη διάσωσή της.