24 Ιούλιος 2020, 23:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούλιος 2020, 23:32

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Αιτωλοακαρνανίας «Δ. Ψαθάς» για την Αγία Σοφία – Η πρόταση στην ΠΟΕ

  • Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Αιτωλοακαρνανίας «Δ. Ψαθάς» για την Αγία Σοφία – Η πρόταση στην ΠΟΕ

Μια ακόμη αποφράδα ημέρα για τον ελληνισμό, χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς» το σημερινό γεγονός με την μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, 84 χρόνια μετά την απόφαση του Μουσταφά Κεμάλ για το μνημειακό χαρακτήρα του ανυπέρβλητου ναού της Κωνσταντινούπολης.

«Μια ακόμη φορά που είμαστε μόνοι μας. Άλλωστε ο ποντιακός ελληνισμός, στην δυσκολότερη στιγμή της μακραίωνης ιστορίας του, ήταν και πορεύτηκε μόνος. Έτσι και τώρα το βάρος της προσβλητικής και συνάμα προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, μόνοι μας καλούμαστε να το σηκώσουμε», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

Καταγράφει επίσης τη στάση των μεγάλων δυνάμεων που «σιωπούν» και επιτρέπουν ουσιαστικά στην Τουρκία να «συνεχίζει την γενοκτόνα δράση της».

«Αφορά όμως μόνο τον ελληνισμό», διερωτάται ο Σύλλογος. «Όχι βέβαια, διότι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αφορά την διεθνή κοινότητα και ζητά την προστασία της», απαντά και συνεχίζει: «Τούτη την ώρα που οι καμπάνες όλης της χώρας χτυπούν πένθιμα για την Υπεραγία Θεοτόκο και για τον υπέρλαμπρο Ναό της του Θεού Σοφίας, το πένθος αυτό αντηχεί και στα βάθη του Πόντου όπου ένας άλλος Ναός της του Θεού Σοφίας Τραπεζούντας έχει γίνει ήδη τζαμί.

»Ο Σύλλογος Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας "ημήτρης Ψαθάς" καταδικάζει την προσβλητική και προκλητική ενέργεια της γενοκτόνου Τουρκίας και προτείνει δια μέσω της ΠΟΕ τη συγκέντρωση υπογραφών προκειμένου επιδοθεί ψήφισμα-διαμαρτυρία στην UNESCO, θεματοφύλακα των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».