24 Ιούλιος 2020, 20:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούλιος 2020, 19:53

«Ανεπιθύμητος» στην Τουρκία ο Γιώργος Ζαχαριάδης – Τι καταγγέλει ο Πόντιος δρομέας μεγάλων αποστάσεων

  • «Ανεπιθύμητος» στην Τουρκία ο Γιώργος Ζαχαριάδης – Τι καταγγέλει ο Πόντιος δρομέας μεγάλων αποστάσεων
    (Φωτ. αρχείου: Facebook / Γεώργιος Τεμόναεκ Ζαχαριάδης)

Ως persona non grata για την Τουρκία θεωρείται ο γνωστός δρομέας μεγάλων αποστάσεων Γιώργος Ζαχαριάδης, όπως ανακάλυψε ο ίδιος οδεύοντας πριν από λίγες ημέρες με προορισμό τη γειτονική χώρα. Συγκεκριμένα, μέσα από μια επιστολή που έστειλε στο pontos-news.gr, κάνει γνωστή την περιπέτεια που είχε στα σύνορα και εξηγεί πώς οι Τούρκοι αστυνομικοί του απαγόρευσαν την είσοδο στην Τουρκία και δεν του επέτρεψαν να πατήσει ξανά στη γη των προγόνων του.

Γράφει ο Πόντιος αθλητής: «Την Τρίτη 21/7/2020, για προσωπικούς λόγους, θέλησα να ταξιδέψω στη γειτονική χώρα, στην Τουρκία. Πήγα μέχρι τα σύνορα, στους Κήπους του Έβρου. Περνώντας το ελληνικό τμήμα, όλα μια χαρά. Όταν έφτασα στην άλλη πλευρά, στον έλεγχο διαβατηρίων της Τουρκίας, ο αρμόδιος υπάλληλος με ενημέρωσε ότι δεν μπορώ να περάσω διότι είμαι καταχωρημένος στον κατάλογο ανεπιθύμητων, έχω απαγόρευση εισόδου.

»Τον ρώτησα να μου εξηγήσει για ποιο λόγο, τι συμβαίνει αλλά δεν ήξερε να μου απαντήσει και με παρέπεμψε να ενημερωθώ από το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη αφού ο ίδιος, όπως επέμενε, δεν γνώριζε και αυτό του έκανε εντύπωση. Δεν μπορούσε να το δει μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα!».

Η εξάωρη ανάκριση
Συνεχίζοντας ο ΤεμόνΑΕΚ επισημαίνει ένα περιστατικό που του είχε συμβεί στη Ραιδεστό πέρσι τον Σεπτέμβριο (5/9/2019), όταν έτρεξε τη διαδρομή από Κωνσταντινούπολη προς Νέα Φιλαδέλφεια και Μέγαρα, τον δρόμο «Αγια-Σοφιά 1924». Κατά τη 2η ημέρα, στο τέλος της διαδρομής Σηλυβρία-Ραιδεστός, τον σταμάτησε η τουρκική αστυνομία και τον οδήγησε στο Αστυνομικό Μέγαρο, όπου πάνω από έξι ώρες –όπως λέει ο ίδιος– τον ανέκριναν λες και είχε κάνει κάποιο έγκλημα.

Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι του παρουσίασαν φωτογραφικό υλικό (το οποίο μάλλον βρήκαν από τη σελίδα του στο facebook) όπου μεταξύ άλλων του έδειξαν κάποιες φωτογραφίες του ίδιου μαζί με τον Ταμέρ Τσιλιγκίρ (σε μια πορεία για την Γενοκτονία των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη), με τον Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, με τον Κώστα Νεστορίδη, τον Μίμη Παπαϊωάννου, κ.ά.

Επίσης, είχε δεχθεί ερώτηση για το γράμμα «G» που είχε σε μια φανέλα αγώνα δρόμου, που είχε φτιάξει η ΠΟΕ για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

«Τους εξήγησα ότι σημαίνει το αρχικό του ονόματός μου στα αγγλικά George και Greece», λέει χαρακτηριστικά ο Γ. Ζαχαριάδης και προσθέτει ότι ο αξιωματικός που τον ανέκρινε, χαμογελώντας, του είπε –όπως του μετέφερε η μεταφράστρια από Κωνσταντινούπολη– πως είναι «μαφία» και «ξέρει να ελίσσεται».

Αναφέρει ακόμη ότι τότε από την τουρκική αστυνομία, του είχαν πει πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα και δεν θα γίνει καμία απέλαση ή κάτι το οποίο θα έχει επιβαρυντικές επιπτώσεις για τον ίδιο, απλά ήθελαν να τον προστατεύσουν από «διάφορους κινδύνους» («Γκρίζοι Λύκοι»;), που ενδεχομένως υπήρχαν στην περιοχή.

Τώρα λοιπόν που επιχείρησε ξανά να κάνει ένα ταξίδι στη χώρα των προγόνων του, έγινε «ανεπιθύμητος» στη γη του Πόντου.

«Μεγάλη τιμή να είμαι μέσα στη λίστα των Ποντίων Ελλήνων, μετά τον αείμνηστο συγγραφέα Γιώργο Ανδρεάδη (1998) και τον Κώστα Αλεξανδρίδη (2020) οι οποίοι χαρακτηριστήκαμε ως “ανεπιθύμητοι"», επισημαίνει ο Γ. Ζαχαριάδης κλείνοντας την επιστολή.