24 Ιούλιος 2020, 10:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούλιος 2020, 09:55

Στάχτη τα Σφαγεία στον Ταύρο, καταστροφή για τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Σέρρα» (φωτο)

  • Στάχτη τα Σφαγεία στον Ταύρο, καταστροφή για τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Σέρρα» (φωτο)
    (Φωτ.: my-mosxato.blogspot.com)
  • Η ΠΟΕ δίπλα στη «Σέρρα» – «Δεν είναι μόνοι τους» λέει η Ομοσπονδία
    (Φωτ.: my-mosxato.blogspot.com)
  • Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών αναλαμβάνει δράση για τον «Σέρρα» – Τι προτείνει
    (Φωτ.: my-mosxato.blogspot.com)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια του Ταύρου, στα Σφαγεία, στη συμβολή των οδών Επταλόφου και Πειραιώς. Το κτηριακό συγκρότημα, που κατασκευάστηκε το 1920 και θεωρούνταν πρότυπο, φιλοξενούσε υπηρεσίες του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, ενώ το 2019 είχε ανακοινωθεί σχέδιο ανάπλασης.

Κυρίως ήταν ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού που έδωσε στέγη σε δραστήρια εργαστήρια θεάτρου, μουσικής, χορού. Ανάμεσα σε αυτά ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα».

Η ζημιά για το δημιούργημα του Νίκου Ζουρνατζίδη θεωρείται ανυπολόγιστη, καθώς έγιναν στάχτη ποντιακές φορεσιές, κοσμήματα και εξαρτήματα φορεσιών, μικροφωνικές εγκαταστάσεις, βιβλία, έγγραφα και αρχεία – με μια πρώτη εκτίμηση το κόστος υπολογίζεται στα 30.000 ευρώ.

«Εκφράζω τη θλίψη μετά την ολοσχερή καταστροφή ενός κομματιού της ιστορίας του Ταύρου μας. Μπορεί η φωτιά να έσβησε αλλά η μνήμη και η ιστορία δεν θα σβήσει. Θα αναγεννήσουμε μέσα από τις στάχτες, αυτοδιοίκηση και πολίτες τα κατεστραμμένα κτίρια, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επαναλειτουργήσουν οι δημοτικές δομές», δήλωσε ο δήμαρχος Ανδρέας Ευθυμίου.

Στην έκτακτη σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Πέμπτης έλαβε μέρος και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα αναλάβει πλήρως τα έξοδα αποκατάστασης των Σφαγείων. «Ξεκινήστε τις εργασίες αποκατάστασης. Προχωρήστε πολύ γρήγορα και φυσικά με διαφάνεια», ανέφερε.