23 Ιούλιος 2020, 19:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούλιος 2020, 19:17

Σάββας Καλεντερίδης: Τι εξετάζει στρατιωτικά η Τουρκία και τι επιδιώκει για την αποκλιμάκωση (ηχητικό)

  • Σάββας Καλεντερίδης: Τι εξετάζει στρατιωτικά η Τουρκία και τι επιδιώκει για την αποκλιμάκωση (ηχητικό)
    (Φωτ.: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı)

Την εκτίμησή του για το πού το πάει η Τουρκία έκανε μιλώντας στον ρ/σ Ράδιο 98,4 της Κρήτης και στον Γιώργο Σαχίνη ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας και εκδότης Σάββας Καλεντερίδης.

Όπως παρατήρησε, από σήμερα ο τουρκικός Τύπος «σηκώνει» σε πρωτοσέλιδα τις ενέργειες της Άγκυρας, «ως απάντηση στη στρατιωτική εμφάνιση της Ελλάδας».

Το ανησυχητικό που γεννά προβληματισμούς, κατά τον Σάββα Καλεντερίδη, είναι ότι την ώρα που οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εμφανίζονται έτοιμες να υποστηρίξουν τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η πολιτική ηγεσία, είναι οι «διαρροές» που συζητούνται σε κύκλους και στην Αθήνα χωρίς να αποτελούν επίσημη θέση σχετικά με τους όρους αποκλιμάκωσης που θέτει η Άγκυρα μέσω Βερολίνου.

«Στη μυστική τριμερή που διέρρευσε από τον Τσαβούσογλου, ο Καλίν φέρεται να ζήτησε “πάγωμα” των ελληνικών ερευνών νότια της Κρήτης, μερική αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου και καμία επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης, την ώρα που η Ελλάδα δεν φαίνεται να έθεσε καν θέμα ακύρωσης του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου», εξήγησε.

Ακόμα, όπως πρόσθεσε, όλα αυτά γίνονται την ώρα που η Τουρκία φαίνεται να εξοπλίζει την περιοχή απέναντι από το Καστελόριζο με συστήματα που έχουν εμβέλεια κάλυψης μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ. Αντιστοίχως, δημιουργείται βάση για drone στα Κατεχόμενα.