19 Μάιος 2014, 19:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:14

Δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Αφρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Τσαστόπουλου

Δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Την αναγνώριση των «διωγμών και των δραματικών συνεπειών τους στον Ποντιακό Ελληνισμό» απαιτεί από την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη σημερινή 95η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Τιμούμε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης για τους 353.000 δολοφονημένους και τις χιλιάδες διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες Έλληνες Ποντίους» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Σχεδόν έναν αιώνα μετά, κοιτάμε προς τα εμπρός, προς το μέλλον, μαζί με τους συμπολίτες μας που αποτελούν εδώ και δεκαετίες, ένα από τα πιο δημιουργικά και προοδευτικά τμήματα του λαού μας» τονίζει.

Ακόμη προσθέτει ότι πιστεύει στην ειρήνη και τη φιλία των λαών και στην καλή γειτονία, ενώ τονίζει ότι είναι αναγκαία η ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων και ο καταλογισμός των ευθυνών σε όσους προκάλεσαν, σχεδίασαν, ανέχτηκαν, και εκτέλεσαν αυτές τις δολοφονίες και τους διωγμούς.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά αποτελούν ιστορική δικαίωση και παρακαταθήκη για το μέλλον, καθώς πρόκειται για μία πράξη που δεν χωρίζει αλλά ενώνει.

«Μία πράξη που αναδεικνύει την ιστορική μνήμη και δεν την κατακερματίζει μέσα σε πολιτικές και εθνικιστικές συγκυρίες και σκοπιμότητες» αναφέρει.

Ακόμη χαιρετίζει «όλους τους νεοπρόσφυγες Ποντίους από την πρώην Σοβιετική Ένωση που, όπως σημειώνει, ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνική πραγματικότητα».

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε αυτοί γλίτωσαν από την οικονομική κρίση και την καταστροφική πολιτική του μνημονίου, «καθώς οι μνημονιακές κυβερνήσεις δεν δίστασαν να καταργήσουν τις συντάξεις υπερηλίκων και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χιλιάδων νεοπροσφύγων».

«Χρέος και δέσμευσή μας είναι η αποκατάσταση αυτών των κατάφωρων αδικιών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: naftemporiki.gr