22 Ιούλιος 2020, 14:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούλιος 2020, 13:54

Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ για την Αγία Σοφία, με Δένδια και Μενδώνη

  • Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ για την Αγία Σοφία, με Δένδια και Μενδώνη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χάρης Ακριτίδης)

Λίγα 24ωρα πριν από την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία –την Παρασκευή, παρουσία Ερντογάν και υψηλών προσκεκλημένων–, σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών των υπουργών Εξωτερικών και Πολιτισμού, παρουσία της αντιπροσώπου της Ελλάδας στην UNESCO Μαρίας Διαμαντοπούλου.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι η μετατροπή του μνημείου σε τζαμί δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά. «Εντούτοις, για εμάς τους Έλληνες έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία», πρόσθεσε.

Όπως είπε, ελήφθη η απόφαση ανάδειξης του ζητήματος μέσα από διεθνείς πρωτοβουλίες, «συνομιλώντας με όλους τους διεθνείς Οργανισμούς».

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε με τη Λίνα Μενδώνη να δημιουργηθεί μια ολιγομελής ομάδα εργασίας η οποία σε διάστημα δέκα ημερών θα προτείνει έναν συγκεκριμένο χάρτη ενεργειών. Αφού μελετηθούν οι προτάσεις, τα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού θα προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου.

«Θεωρώ ότι το επίπεδο της συζήτησης ήταν τέτοιο που δημιουργεί προοπτικές η ελληνική κυβέρνηση στο σύνολό της να χειριστεί διεθνώς το συγκεκριμένο θέμα. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει την πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή. Το υπουργείο Πολιτισμού είναι προφανές ότι στο μέρος των δικών του αρμοδιοτήτων θα στηρίξει απολύτως την εθνική αυτή προσπάθεια», ανέφερε η Λίνα Μενδώνη.