21 Ιούλιος 2020, 15:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2020, 15:21

ΥΠΟΙΚ: Πιθανή παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

  • ΥΠΟΙΚ: Επανένταξη στις 120 δόσεις, ψηφιακή «κατάθεση» πινακίδων
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και χωρίς να αλλάζει ο αριθμός των δόσεων για την καταβολή του φόρου εισοδήματος άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό  ΑΝΤ1 επισήμανε ότι αποφάσεις θα ληφθούν εντός της εβδομάδας, με γνώμονα τόσο τον αριθμό των  φορολογικών δηλώσεων που εκκρεμούν όσο και το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δοθεί η παράταση και η υποβολή της φορολογικής δήλωσης γίνει τον Αύγουστο, τότε θα κληθούν να πληρώσουν δυο δόσεις στο τέλος Αυγούστου.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου θα περάσει και η μειωμένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος στους επαγγελματίες, καθώς η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο του οποίου η συζήτηση ξεκινά στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη διάταξη, οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που υπόκεινται σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το α΄ εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2019.

Η μείωση ή ακόμα και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου σε όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και καταγράφουν μείωση του τζίρου τους με βάση τις δηλώσεις ΦΠΑ το α΄ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 περιλαμβάνεται σε διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα: Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ η μείωση στην προκαταβολή φόρου θα ανέρχεται σε

  • 30% αν η μείωση του τζίρου το α΄ εξάμηνο του έτους ήταν μεταξύ 5%-15%,
  • 50% αν ο τζίρος καταγράφει μείωση 15% με 25%,
  • 70% στην περίπτωση που ο τζίρος έχει μειωθεί 25%-35%, και
  • μηδενική προκαταβολή φόρου όταν καταγράφεται μείωση τζίρου πάνω από 35%.

Προκαταβολή φόρου δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών. Επίσης, για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου ανέρχεται σε 50%.

Επιστρεπτέα προκαταβολή
Με την προθεσμία για την οριστικοποίηση των αιτήσεων χορήγησης για τον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής να λήγει αύριο τα μεσάνυχτα, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα εκταμίευση χρημάτων στους δικαιούχους, με περισσότερους από 94.000 να έχουν οριστικοποιήσει τις αιτήσεις τους. 

Όσον αφορά τον τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, σύμφωνα με τον υπουργό αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ύψους ακόμα 1 δισ. ευρώ. Έμφαση θα δοθεί στη στήριξη των τουριστικών και εποχικών επιχειρήσεων ενώ δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν και όσες επιχειρήσεις δεν απασχολούν εργαζόμενους και δεν έχουν ταμειακή μηχανή. Βασικό κριτήριο για την επιλογή θα είναι η μείωση του τζίρου τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

  • Πηγή: naftemporiki.gr.