21 Ιούλιος 2020, 12:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2020, 12:41

Η Ρωσία έφτιαξε εμβόλιο για την Covid-19

  • Η Ρωσία έφτιαξε εμβόλιο για την Covid-19
    (Φωτ.: pixabay.com / kfuhlert)

Την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο κατά της Covid-19 ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, τονίζοντας ότι όλοι οι εθελοντές είναι υγιείς και έλαβαν εξιτήριο. «Το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι έτοιμο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ρουσλάν Τσαλίκοφ.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, όπως είπε, έδειξαν την ανάπτυξη αντισωμάτων σε όλους τους εθελοντές.

Την ίδια ώρα, κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου Επενδύσεων (RDIF) Κιρίλ Ντμιτρίεφ, αποκάλυψε ότι το εμβόλιο ενδεχομένως να διατεθεί για θεραπεία τον Σεπτέμβριο.

«Η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να γίνει η πρώτη που θα έχει το εμβόλιο, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επενδύουν δισεκατομμύρια και όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται πάνω σε αυτό», σχολίασε. Το RDIF είναι αυτό που χρηματοδοτεί τη ρωσική έρευνα.

Είναι κλεμμένο το ρωσικό εμβόλιο;
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε την Κυριακή ότι είναι «απολύτως βέβαιος» ότι η Μόσχα εμπλέκεται στις κυβερνοεπιθέσεις που είχαν ως στόχο την κλοπή δεδομένων από τις έρευνες για το εμβόλιο του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς υποστήριξαν την περασμένη Πέμπτη ότι Ρώσοι χάκερ, οι οποίοι δρουν «σχεδόν σίγουρα στο πλαίσιο των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών», εξαπέλυσαν επιθέσεις σε βρετανικούς, καναδικούς και αμερικανικούς οργανισμούς.

«Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών εμπλέκονται σε μια κυβερνοεπίθεση […] για να σαμποτάρουν ή να επωφεληθούν από την έρευνα και την ανάπτυξη ενός εμβολίου», είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

Πάντως, ο πρέσβης της Ρωσίας στο Λονδίνο Αντρέι Κέλιν διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Ντόμινικ Ράαμπ. «Δεν πιστεύω καθόλου αυτήν την ιστορία, δεν έχει κανένα νόημα», είπε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το BBC.

Ακόμα, σημείωσε ότι άκουσε για πρώτη φορά «γι’ αυτούς τους χάκερ» στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, και εκτίμησε ότι είναι αδύνατον να αποδοθεί η κυβερνοεπίθεση σε μία συγκεκριμένη χώρα.