21 Ιούλιος 2020, 02:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2020, 02:54

Σύνοδος κορυφής: Βέμπερ και Σασόλι απείλησαν με βέτο τους «27»

  • Βέμπερ: Η ΕΕ πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία 3
    Ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ

Με βέτο απείλησαν ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι, για διαφορετικούς λόγους.

Ο μεν Βέμπερ σε περίπτωση που οι «27» δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την διασύνδεση της οικονομικής βοήθειας των κρατών-μελών με την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, ο δε Σασόλι εάν περιοριστεί σημαντικά η βοήθεια προς τα κράτη-μέλη και ο νέος προϋπολογισμός.  

Ο βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής (CSU), μιλώντας αργά χθες το βράδυ στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, επέμεινε ότι η βοήθεια που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου τα κράτη-μέλη της να ξεπεράσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού θα πρέπει να συνδέεται με την τήρηση των κριτηρίων του κράτους δικαίου. «Για μας στο (Ευρωπαϊκό) Κοινοβούλιο αυτό θα είναι το κεντρικό σημείο. Δεν μπορούμε να βγούμε στον κόσμο και να διεκδικήσουμε τις αξίες μας, εάν δεν μπορούμε να τις εφαρμόσουμε στο εσωτερικό», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, αναφερόμενος εμμέσως σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, οι οποίες έχουν επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν τέτοια διασύνδεση.

Την ίδια ώρα, κατά δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, ανάλογη προειδοποίηση στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «27» απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι, ο οποίος δήλωσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο ενδέχεται να εμποδίσει με βέτο την όποια συμφωνία επιτευχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Έπειτα από συζητήσεις ημερών, οι πολίτες της ΕΕ περιμένουν μια συμφωνία η οποία θα αναλογεί σε αυτή την ιστορική στιγμή. Εάν δεν πληρούνται επαρκώς οι προϋποθέσεις του Κοινοβουλίου, το σώμα δεν θα δώσει την συγκατάθεσή του», δήλωσε ο Ντάβιντ Σασόλι, σύμφωνα με την εφημερίδα.