20 Ιούλιος 2020, 23:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούλιος 2020, 23:15

Λιβύη: Ο Ακάρ κατηγορεί τον Χαφτάρ ότι εμποδίζει την ειρήνευση

  • Τουρκία: Νεκροί και τραυματίες από ανατροπή του λεωφορείου 2
    Ο Χουλουσί Ακάρ (φωτ.: EPA / Virginia Mayo)

Την ώρα που το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο αποφάσιζε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό για την καταπολέμηση «εγκληματικών πολιτοφυλακών» και «ξένων τρομοκρατικών ομάδων» σε ένα «δυτικό μέτωπο» - σε μια καταφανή αναφορά στη Λιβύη, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ζητούσε να σταματήσει η παροχή υποστήριξης στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

«Είναι αναγκαίο να διακοπεί αμέσως κάθε είδους βοήθεια και υποστήριξη προς τον πραξικοπηματία Χαφτάρ ο οποίος εμποδίζει την αποκατάσταση της ειρήνης, της ηρεμίας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης», είπε ο Ακάρ.

«Ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ», επέμεινε, μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον υπουργό Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης Φάτχι Μπατσάγα και τον υπουργό Εσωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλέρι.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την GNA σε ότι αφορά «την στρατιωτική εκπαίδευση και συνεργασία». 

Οι δηλώσεις αυτές του Ακάρ γίνονται σε μια περίοδο που η κατάσταση στη Λιβύη είναι ιδιαίτερα τεταμένη, μετά την απειλή της Αιγύπτου ότι θα παρέμβει στρατιωτικά αν οι δυνάμεις της GNA προωθηθούν προς τη Σύρτη, μια πόλη στρατηγικής σημασίας που ελέγχεται από τον Χαφτάρ.