20 Ιούλιος 2020, 20:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούλιος 2020, 20:22

Ειδικά Μαθήματα στις Πανελλήνιες: Θα διδάσκονται συστηματικά στα δημόσια σχολεία

  • Ειδικά Μαθήματα στις Πανελλήνιες: Θα διδάσκονται συστηματικά στα δημόσια σχολεία
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Ένα πάγιο αίτημα μαθητών και γονιών, αυτό της συστηματικής διδασκαλίας των ειδικών μαθημάτων που εξετάζονται κάθε χρόνο στις Πανελλήνιες, σχεδιάζει να υλοποιήσει το υπουργείο Παιδείας με νομοθετική ρύθμιση.

Μέχρι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών μαθημάτων δεν διδάσκονται στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και έτσι οι μαθητές υποχρεώνονται να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα.

Το υπουργείο Παιδείας με τη νομοθετική ρύθμιση που εισάγεται στο επικείμενο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης, θεσπίζεται –για πρώτη φορά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα– πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για τα μαθήματα αυτά.

Συγκεκριμένα, τα Ειδικά Μαθήματα: έλεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων, μουσική αντίληψη και γνώση, μουσική εκτέλεση και ερμηνεία, αρμονία, ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά, γερμανικά, ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο είτε δεν διδάσκονταν καθόλου στη Γ' τάξη των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων είτε διδάσκονταν αποσπασματικά και όχι στοχευμένα για την προετοιμασία της συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Στο νέο αυτό πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετέχουν μαθητές της Γ' τάξης Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι επιθυμούν να εξεταστούν σε επιμέρους ειδικά μαθήματα στις πανελλαδικές εξετάσεις, προκειμένου να φοιτήσουν στις αντίστοιχες σχολές/τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το Πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας Ειδικών Μαθημάτων θα εφαρμοστεί ανά ομάδες όμορων σχολικών μονάδων Λυκείου ή/και σε μεμονωμένα Λύκεια.

Τα θέματα που αφορούν στην οργάνωση, στη λειτουργία και στην υλοποίηση του προγράμματος θα καθορισθούν με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση για την κατάρτιση ειδικού ετήσιου προγράμματος υποστήριξης ανά ειδικό μάθημα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς ή και εθνικούς πόρους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, και θα απασχολεί μόνιμους, εντός του συνολικού ωραρίου τους, αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχων, σχετικών ειδικοτήτων ενδεικτικά, Καλλιτεχνικών, Μουσικής, Γερμανικής, Γαλλικής, Ισπανικής, Ιταλικής Φιλολογίας.