20 Ιούλιος 2020, 15:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούλιος 2020, 14:42

Φωτιά στο Μάτι: Εισαγγελική έρευνα μετά τα νέα στοιχεία για την τραγωδία

  • Φωτιά στο Μάτι: Εισαγγελική έρευνα μετά τα νέα στοιχεία για την τραγωδία
    Απανθρακωμένα αυτοκίνητα διακρίνονται στην Αργυρή Ακτή, μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν τα στοιχεία που αποκάλυψε η Καθημερινή της Κυριακής για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι αλλά και η μήνυση που κατέθεσε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος, που, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, δέχθηκε πιέσεις ανωτέρου του προκειμένου να μην καταδείξει ως πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας ευθύνες αρμοδίων.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλης Ιωαννίδης διέταξε τη διενέργεια ποινικής έρευνας για όσα δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με τις πιεστικές υποδείξεις υπό καθεστώς απειλής που δέχθηκε ο Δ. Λιότσιος. Ο τελευταίος είχε αναλάβει με εισαγγελική εντολή να συντάξει πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε από τρεις εισαγγελείς, αμέσως μετά τη φωτιά.

Πρώτο υλικό της δικογραφίας που σχηματίζεται μετά από όσα ήρθαν στη δημοσιότητα, είναι, εκτός από το δημοσίευμα, και η μήνυση του Δ. Λιότσιου σε βάρος του Βασίλη Ματθαιόπουλου, πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά την επίμαχη περίοδο στην οποία εξιστορεί τις πιέσεις, υπό τη μορφή «συμβουλών», που δέχθηκε ώστε για τα τραγικά αποτελέσματα της πυρκαγιάς να αποδοθούν τελικώς ευθύνες «στον αέρα, στα αυθαίρετα σπίτια» κ.λπ.

Η μήνυση του αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος αφορά τα αδικήματα της απόπειρας παράνομης βίας και παράβασης καθήκοντος.

Η εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας για τη διενέργεια της έρευνας δόθηκε ήδη στον εισαγγελέα Νίκο Αντωναράκο ο οποίος θα αξιολογήσει το υλικό και θα αναζητήσει σε πρώτη φάση ευθύνες με βάση τα αδικήματα που περιλαμβάνει η μήνυση.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.