20 Ιούλιος 2020, 11:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούλιος 2020, 10:41

Covid-19: Σήμερα τα πρώτα στοιχεία για το εμβόλιο της Οξφόρδης

  • Covid-19: Σήμερα τα πρώτα στοιχεία για το εμβόλιο της Οξφόρδης
    (Φωτ.: αρχείο EPA / David Mariuz)

Στη δημοσιότητα αναμένεται να δοθούν σήμερα τα στοιχεία από την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τη Covid-19, όπως ανακοίνωσε η ιατρική επιθεώρηση Lancet.

«Η εργασία, η οποία βρίσκεται στην τελική φάση της σύνταξης και της προετοιμασίας της, αναμένεται να δοθεί την Δευτέρα 20 Ιουλίου για άμεση δημοσίευση», τόνισε εκπρόσωπος.

Μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον κορονοϊό στους διεθνείς οργανισμούς Ηλίας Μόσιαλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. «Θα μας δώσει μάλλον ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της παραγωγής εμβολίου δεν έχει βγει εμβόλιο, δεν έχει γίνει η ανακάλυψη και η τεκμηρίωση της ανακάλυψης σε διάστημα οκτώ μηνών», εξήγησε.

Εάν, όπως είπε, οι ανακοινώσεις που θα γίνουν επιβεβαιωθούν και στην τελική φάση των δοκιμών –που σημαίνει ότι υπάρχει σχετική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια–, τότε είναι πολύ πιθανό ορισμένες αγορές να έχουν το εμβόλιο μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Η ΕΕ διαπραγματεύεται με τις φαρμακευτικές εταιρείες για να το έχουν τα κράτη-μέλη της», τόνισε.

Η Βρετανία κατηγορεί τη Ρωσία
Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε την Κυριακή ότι είναι «απολύτως βέβαιος» ότι η Μόσχα εμπλέκεται στις κυβερνοεπιθέσεις που είχαν ως στόχο την κλοπή δεδομένων από τις έρευνες για το εμβόλιο του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς υποστήριξαν την περασμένη Πέμπτη ότι Ρώσοι χάκερ, οι οποίοι δρουν «σχεδόν σίγουρα στο πλαίσιο των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών», εξαπέλυσαν επιθέσεις σε βρετανικούς, καναδικούς και αμερικανικούς οργανισμούς.

«Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών εμπλέκονται σε μια κυβερνοεπίθεση […] για να σαμποτάρουν ή να επωφεληθούν από την έρευνα και την ανάπτυξη ενός εμβολίου», είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

Πάντως, ο πρέσβης της Ρωσίας στο Λονδίνο Αντρέι Κέλιν διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Ντόμινικ Ράαμπ. «Δεν πιστεύω καθόλου αυτήν την ιστορία, δεν έχει κανένα νόημα», είπε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες από το BBC.

Ακόμα, σημείωσε ότι άκουσε για πρώτη φορά «γι’ αυτούς τους χάκερ» στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, και εκτίμησε ότι είναι αδύνατον να αποδοθεί η κυβερνοεπίθεση σε μία συγκεκριμένη χώρα.