19 Ιούλιος 2020, 08:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2020, 08:18

Η Σύνοδος Κορυφής αναζητά συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης – Νέα συνεδρίαση σήμερα

  • Η Σύνοδος Κορυφής αναζητά συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης – Νέα συνεδρίαση σήμερα
    Ο Σαρλ Μισέλ στο στρογγυλό τραπέζι όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (φωτ.: European Union / Dario Pignatelli)

Επιβεβαιώνοντας τις διπλωματικές πηγές που ήδη από την Παρασκευή προέβλεπαν ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στο… κλασικό 48ωρο, αργά το βράδυ του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) οι «27» αποφάσισαν να δώσουν άλλη μία ευκαιρία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οι διμερείς και πολυμερείς επαφές περιθώριο της Συνόδου, της πρώτης που γίνεται διά ζώσης στις Βρυξέλλες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, βελτίωσαν το κλίμα λίγο πριν από το δείπνο των ηγετών, αλλά μάλλον αυτό δεν ήταν αρκετό για να έχουμε συμφωνία.

Εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι θα υπάρξει συνεδρίαση και την Κυριακή, η οποία θα ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να παρουσιάσει νέες προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η χθεσινή συμβιβαστική του πρόταση μείωνε το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια και αύξανε αυτό των δανείων στα 300 δισεκατομμύρια, αφήνοντας όμως το συνολικό ποσό του Ταμείου στα 750 δισεκατομμύρια.

Ο διαχωρισμός Νότος-Βορράς είναι ακόμα μία φορά εμφανής, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να έχουν σχηματίσει κοινό μέτωπο επιζητώντας το συντομότερο δυνατό συμφωνία ώστε να βοηθηθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες που βυθίζονται σε μια άνευ προηγουμένου ύφεση λόγω της πανδημίας.

Το γκρουπ που αντιτίθεται στο ύψος του προϋπολογισμού και στις επιστροφές απ’ αυτόν, καθώς και τα κριτήρια κατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει στον πυρήνα την ομάδα των τεσσάρων «φειδωλών» χωρών του Βορρά (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Δανία), στην οποία ηγείται ατύπως ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Η Ελλάδα, όπως φάνηκε και από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν, συντάσσεται με τις άλλες χώρες του Νότου που βρίσκονται στον γαλλογερμανικό άξονα. Κυβερνητικές πηγές τόνισαν πως «όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς για να υπάρξει μια συμφωνία».