17 Ιούλιος 2020, 22:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούλιος 2020, 22:50

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Η Ίμβρος ανήκει σε αυτούς που ανήκουν σε αυτήν (βίντεο)

  • Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Υπομένουμε και προσευχόμεθα
    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία κατά την οποία χοροστάτησε σήμερα, ημέρα που η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο ιερό ναό, στο Κάστρο της Ίμβρου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «για όλους εμάς τους Ιμβρίους, η χαμένη μέσα στα κύματα του βορείου Αιγαίου πατρίδα μας είναι ο κόσμος όλος».

Σημείωσε ότι «παρά τα ανείπωτα δεινά, η Ίμβρος επεβίωσε» και οι Ίμβριοι «εδώ και στην ξενιτιά διετήρησαν αλώβητη την ταυτότητά τους».

Επισήμανε ωστόσο ότι ο αγώνας δεν τελείωσε και συμπλήρωσε απαιτείται εγρήγορση, αναφέροντας παράλληλα ότι και στο μέλλον «θα χρειασθούν θυσίες για να μη χαθεί ό,τι έζησε πάμπολλους αιώνες και κινδύνευσε να εξαφανισθεί μετά το σκοτεινό 1964 και τώρα ξαναζωντανεύει».

«Συνεχίζουμε όλοι μαζί. Κανείς δεν περισσεύει. Η Ίμβρος ανήκει σε αυτούς που ανήκουν σε αυτήν», υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Το Σάββατο η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου
Επίσης, αναφέρθηκε με θερμούς λόγους στο νέο ποιμενάρχη της νήσου, μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο, του οποίου η ενθρόνιση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (18/7), στον ιερό μητροπολιτικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην πρωτεύουσα της νήσου, Παναγία.

Ο Παναγιότατος επισήμανε ότι ο Κύριλλος «γνωρίζει και αγαπά την Επαρχία του και τους ανθρώπους της, και είμεθα όλοι βέβαιοι ότι με την έλευσή του εδώ αρχίζει μια νέα δημιουργική και ανορθωτική περίοδος στη ζωή των Ιμβρίων».

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι ο ναός της Αγίας Μαρίνας ήταν μητροπολιτικός ναός μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, οπότε μεταφέρθηκε η έδρα της Μητρόπολης στην Παναγία, διοικητικό κέντρο του νησιού.

Εξάλλου, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε και για την ευσέβεια των κατοίκων του Κάστρου, αλλά και όλης της Ίμβρου, οι οποίοι ανέγειραν περικαλλείς ναούς και αναρίθμητα εξωκλήσια. Υπενθύμισε μάλιστα ότι οι Ίμβριοι έχουν αφιερώσει στην Αγία Μαρίνα δύο ενοριακούς ναούς, του Κάστρου και του Σχοινουδίου, ενώ από τους υπόλοιπους επτά ενοριακούς ναούς, οι πέντε είναι αφιερωμένοι στην Θεοτόκο, ένας στην Αγία Βαρβάρα και ένας στον Άγιο Γεώργιο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε. Μαχ.