17 Ιούλιος 2020, 19:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούλιος 2020, 19:14

Αγία Σοφία: Τα ποντιακά και πολιτιστικά σωματεία Νομού Πέλλας ομόφωνα αποδοκιμάζουν την απόφαση Ερντογάν

  • Αγία Σοφία: Τα ποντιακά και πολιτιστικά σωματεία Νομού Πέλλας ομόφωνα αποδοκιμάζουν την απόφαση Ερντογάν
    (Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις στο σχέδιο του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Τα ποντιακά και πολιτιστικά σωματεία Νομού Πέλλας εξέδωσαν ανακοίνωση αποδοκιμάζοντας την απόφαση αυτή.

Μάλιστα καλούν την ελληνική κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα ώστε να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Όπως λένε: «Η πράξη αυτή συνιστά πρωτοφανή πρόκληση και ύψιστη προσβολή για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο αλλά και για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, θρησκευόμενο ή μη, καθώς αφορά ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της πολιτισμικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

»Η Τουρκία, που θεμελιώθηκε πάνω στο αίμα των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, παραμένει δομικά αμετανόητη και συνεχίζει τη γενοκτονική της δράση και πολιτική.

»Η πολιτική των προκλήσεων που ακολουθεί η γείτονα, υπό την ανοχή και του “πεπολιτισμένου κόσμου”, με τη συστηματική καταστροφή εγκαταλειφθέντων μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς του ελληνισμού και της ορθοδοξίας (της Αγίας Σοφίας της Βιζύης, της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας και της Αγίας Σοφίας της Νίκαιας), καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πολιτισμική γενοκτονία, της οποίας τελικός σκοπός είναι η ολοκληρωτική γενοκτονία της ιστορικής μνήμης και των διαφόρων υλικών και πολιτιστικών τεκμηρίων της».

Τι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση
Ταυτόχρονα, με την ανακοίνωσή τους καλούν την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει τις απαιτούμενες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και να ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα την ανάκληση της απόφασης.

Τέλος, ζητούν να ενταχθεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην ατζέντα εξωτερικής πολιτικής για τη διεθνή αναγνώριση της.

Τα ποντιακά και πολιτιστικά σωματεία που συνυπογράφουν την ανακοίνωση είναι τα εξής: Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας, Λαογραφικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Αψάλου, Εύξεινος Λέσχη Γιαννιτσών, Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Γιαννιτσών, Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών, Σύλλογος Ποντίων Δάφνης, Σύλλογος Ποντίων Δάφνης «Παναγία η Κίρεζλι», Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς», Αθλητικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λουτροχωρίου «Αριστοτέλης», Μορφωτικός Σύλλογος Νεοχωρίου, Σύλλογος Ποντίων Παναγίτσας «Οι Ακρίτες», Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Παραλίμνης, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ραχώνας «Ευκλείδης», Σύλλογος Ποντίων Ριζού, Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Ριζοχωρίου «Τοξίδου Ελένη», Εύξεινος Λέσχη Σκύδρας, Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Χαλιναράς Χάρσερας Αργυρουπόλεως του Πόντου», Μορφωτικός Σύλλογος Κωνσταντίας, Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Κρύας Βρύσης «Αλέξανδρος Υψηλάντης», Σύλλογος Ποντίων Σεβαστειανών «Πυρρίχιος».