17 Ιούλιος 2020, 12:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούλιος 2020, 12:48

Αισιοδοξία Μητσοτάκη για τη Σύνοδο Κορυφής και για το Ταμείο Ανάκαμψης

  • Αισιοδοξία Μητσοτάκη για τη Σύνοδο Κορυφής και για το Ταμείο Ανάκαμψης
    (Φωτ.: EPA / John Thys / Pool)

Φορώντας μια μαύρη μάσκα με τη σημαία της Ελλάδας ραμμένη πάνω προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη που γίνεται διά ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Αυτή είναι ίσως η πιο κρίσιμη συνάντηση των ηγετών των χωρών-μελών, καθώς καλούνται να λάβουν αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή για το πώς θα στηριχθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

Αν και ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος, ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Σύνοδος είναι πιθανό να μην ολοκληρωθεί αύριο, αλλά την Κυριακή.

«Τους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε έναν μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση της Covid-19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ’ αυτή τη Σύνοδο. Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι, αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς», ανέφερε o Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός από το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ, στην ατζέντα είναι και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027. «Πηγαίνουμε όλοι στις συνομιλίες με πολύ σφρίγος, όμως πρέπει να πω πως οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ-πολύ μεγάλες και έτσι δεν μπορώ να πω αν θα έχουμε ήδη από τώρα μια λύση», δήλωσε από τη μεριά της η Άνγκελα Μέρκελ.

Την αισιοδοξία της για εξεύρεση λύσης εξέφρασε και η πρόεδρος την Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, την ώρα που η Ολλανδία εξακολουθεί να ζητεί το Ταμείο Ανάκαμψης να συνδεθεί με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό σύστημα, μεταξύ άλλων τομέων. Τη διαφωνία του με ορισμένους από τους όρους εξέφρασε και ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

«Βρισκόμαστε στο μέσο μιας κρίσης χωρίς προηγούμενο, μιας κρίσης υγειονομικής αλλά και οικονομικής και κοινωνικής, η οποία απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη και φιλοδοξία», ήταν το μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν.