15 Ιούλιος 2020, 22:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2020, 22:38

Ποιοι θρησκευτικοί ηγέτες στις ΗΠΑ καλούν τον Ερντογάν να ανατρέψει την απόφαση για την Αγία Σοφία

  • Ποιοι θρησκευτικοί ηγέτες στις ΗΠΑ καλούν τον Ερντογάν να ανατρέψει την απόφαση για την Αγία Σοφία
    (Φωτ.: ntv.com.tr)

Να πάρει πίσω η τουρκική κυβέρνηση την απόφασή της για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ζητούν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος της Νέας Υόρκης Τίμοθι Μάικλ Ντόλαν.

Οι δύο πνευματικοί ηγέτες των θρησκευτικών κοινοτήτων εξέφρασαν παράλληλα τη βαθύτατη θλίψη και την αποδοκιμασία τους για αυτή την εξέλιξη.

Με αυτό τον τρόπο η Αγία Σοφία «θα παραμείνει αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή σύμβολο συνάντησης ιστορίας, πνευματικής ανάτασης και ανθρώπινου επιτεύγματος ανώτατου επιπέδου προς δόξαν του ενός και μοναδικού Θεού, που μας έκανε όλους να είμαστε αδελφοί και αδελφές της μίας ανθρώπινης οικογένειας».

Όπως σημειώνουν σε κοινή δήλωση, «η Αγία Σοφία ήταν για σχεδόν μία χιλιετία, όχι μόνον η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο, αλλά και το μεγαλύτερο οικοδόμημα. Ο σκοπός του ήταν να είναι ο πλέον μοναδικός και κατ' εξοχήν τόπος χριστιανικής λατρείας στην Οικουμένη. Όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έκλεισε τον κύκλο της μετά την πτώση της και η Μεγάλη Εκκλησία της Αγίας Σοφίας μετατράπηκε σε τζαμί, αυτή ήταν μια εποχή κατά την οποία η ανθρώπινη ιστορία προχωρούσε μέσα από τη βία, αλλά αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο ζούμε σήμερα».

Οι δύο εκκλησιαστικοί ηγέτες τονίζουν περαιτέρω ότι «η δημιουργία του σύγχρονου κράτους της Τουρκίας είναι συνώνυμη με το κοσμικό ιδεώδες της ενσωμάτωσης όλων, ανεξαρτήτως διακρίσεων. Με την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε μουσείο, ο Πρόεδρος Κεμάλ Ατατούρκ “ανέδειξε” αυτό το παγκόσμιο μνημείο ως σύμβολο μετάβασης από μια θεοκρατική αυτοκρατορία σε ένα κοσμικό κράτος, που τιμούσε την ισότητα όλων των πολιτών του».