15 Ιούλιος 2020, 23:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2020, 23:50

Ευ. Αποστολάκης για το «πραξικόπημα» στην Τουρκία το 2016: Γνωρίζαμε από το μεσημέρι ότι σχεδιάζεται (βίντεο)

  • Ευ. Αποστολάκης για το «πραξικόπημα» στην Τουρκία το 2016: Γνωρίζαμε από το μεσημέρι ότι σχεδιάζεται (βίντεο)
    Ο Ευάγγελος Αποστολάκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ασβεστόπουλος)

Αποκαλύψεις σχετικά με τη βραδιά που έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στις 15 Ιουλίου 2016, έκανε την Τετάρτη το βράδυ, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και ναύαρχός ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο πρώην υπουργός είπε ότι η Ελλάδα γνώριζε πως σχεδιάζεται πραξικόπημα από το μεσημέρι εκείνης της μέρας και πως ο τότε ο ομόλογός του Χουλουσί Ακάρ είχε συναντηθεί με τον τότε επικεφαλής της ΕΥΠ Χακάν Φιντάν, για αυτό το θέμα.

«Το βράδυ, που άρχισε να εξελίσσεται το πραξικόπημα, προσπάθησα να επικοινωνήσω, δεν υπήρχαν τηλέφωνα. Παρακολουθούσαμε τις κινήσεις του Ερντογάν, ξέραμε ότι είναι σε ένα ξενοδοχείο και κάποια στιγμή είδαμε και ένα αεροπλάνο το οποίο ερχόταν να τον παραλάβει», είπε.

Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στείλει ελικόπτερο στην Τουρκία για να διασώσει τον Ερντογάν εάν κρινόταν αναγκαίο, ο Ευάγγελος Αποστολάκης αρνήθηκε να σχολιάσει. 

«Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη, γιατί υπήρχε περίπτωση να εξελιχθεί το πραξικόπημα και να έχουμε διαρροές, να προσπαθούν να έρθουν άνθρωποι στην Ελλάδα προκειμένου να ξεφύγουν ή σαν αντίδραση στις εσωτερικές υποθέσεις. Εκείνο το βράδυ είχαμε μια καλή κινητοποίηση. Ο στόλος ήταν όλος έξω. Οι πληροφορίες ήταν αρχικά ότι το πραξικόπημα είχε πετύχει και ο Ερντογάν είχε χάσει, και από το βράδυ και μετά άρχισε να ανατρέπεται η κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Κάναμε προσπάθεια να στείλουμε πίσω το ελικόπτερο με τους «8» Τούρκους στρατιωτικούς
Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας αποκάλυψε πως η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στείλει πίσω το ελικόπτερο με τους «8» Τούρκους στρατιωτικούς που έφτασε στην Αλεξανδρούπολη αλλά ήταν αδύνατο να υπάρξει επικοινωνία με την τουρκική πλευρά.

«Ακόμα και τη στιγμή που ήρθε το ελικόπτερο με τους 8 έγινε μία προσπάθεια να επιστρέψει το ελικόπτερο πίσω, αλλά είχαν χαθεί οι επικοινωνίες. Όταν έγινε η προσγείωση του ελικοπτέρου προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Ακάρ, γιατί θα είχε κλείσει το θέμα πολύ πιο ομαλά. Όταν μου ζήτησε ο Ακάρ να γυρίσουν οι 8 στην Τουρκία είχε εξελιχθεί η κατάσταση, είχαν συλληφθεί, είχαν μπει στη διαδικασία του ασύλου, είχε μπει η δικαιοσύνη στη μέση, δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει τίποτα. Το θέμα ήταν εκείνη τη στιγμή, πριν γίνουν αποδεκτοί, να υπήρχε κάποια συνεννόηση και να γινόταν αυτό που έπρεπε», κατέληξε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.