15 Ιούλιος 2020, 20:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2020, 20:41

ΗΠΑ: Προανήγγειλαν κυρώσεις στις ρωσικές εταιρείες που κατασκευάζουν τους αγωγούς Nord Stream -2 και Turkish Stream

  • ΗΠΑ: Προανήγγειλαν κυρώσεις στις ρωσικές εταιρείες που κατασκευάζουν τους αγωγούς Nord Stream -2 και Turkish Stream
    (Φωτ.: gazprom.com)

Πρωτοβουλίες που ενδέχεται να οδηγήσουν στην επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στις εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή των δύο αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream-2 και Turkish Stream –θα μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία και την Ευρώπη– αναλαμβάνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δύο αγωγοί, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, δεν συνιστούν έργα εμπορικής σημασίας.

Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έδωσε οδηγίες στο να συμπεριληφθούν στην εφαρμογή του νόμου CAATSA (Countering America`s Adversaries Through Sanctions Act, Νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων), του 2017, οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή των δύο αγωγών φυσικού αερίου.

«Είναι μια κατηγορηματική προειδοποίηση προς τις εταιρείες, που βοηθούν στην υλοποίηση των ρωσικών έργων…και συμμετέχουν σ’ αυτά και λέει ότι αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Αποχωρήστε (από τα έργα αυτά) τώρα, ή κινδυνεύετε να υποστείτε συνέπειες», δήλωσε ο Πομπέο.

Οι δύο αγωγοί «Είναι κύρια εργαλεία του Κρεμλίνου που χρησιμοποιεί για να εκμεταλλευθεί και να διευρύνει την εξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές ενεργειακούς πόρους, εργαλεία τα οποία υπονομεύουν την Ουκρανία, σταματώντας την μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αυτής της κρίσιμης σημασίας δημοκρατικής χώρας, εργαλείο το οποίο σε τελική ανάλυση υπονομεύει την διατλαντική ασφάλεια. Οι ΗΠΑ είναι πάντα έτοιμες να βοηθήσουν του ευρωπαίους μας φίλους και να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.