15 Ιούλιος 2020, 19:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2020, 19:57

Υπόθεση Novartis: Για ποια πρόσωπα ζητούν άσκηση ποινικής δίωξης οι αντεισαγγελείς Ζαχαρής και Σοφουλάκης

  • Υπόθεση Novartis: Για ποια πρόσωπα ζητούν άσκηση ποινικής δίωξης οι αντεισαγγελείς Ζαχαρής και Σοφουλάκης
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Τις πορισματικές αναφορές τους για την υπόθεση Novartis διαβίβασαν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελο Ιωαννίδη.

Διχογνωμία παρατηρείται για το εάν πρέπει ή όχι να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Ο Ευάγγελος Ζαχαρής θεωρεί ότι υπάρχουν στοιχεία σε βάρος της και ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης για πέντε κακουργηματικά αδικήματα. Συγκεκριμένα για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, παράβασης καθήκοντος, ψευδούς βεβαίωσης, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Για τους δύο επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς, τον Χρήστο Ντζούρα και τον Στέλιο Μανώλη, σημείωσε ότι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις και η δικογραφία πρέπει να τεθεί στο αρχείο, ως προς αυτούς.

Από την πλευρά του ο συνάδελφός του Λάμπρος Σοφουλάκης αναφέρει ότι δεν προκύπτουν στοιχεία σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη και των δύο επίκουρων εισαγγελέων Ντζούρα και Μανώλη. Ωστόσο επισημαίνει πως προέκυψαν ποινικά αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα κατά πέντε άλλων προσώπων: Του Ιωάννη Αγγελή, της Ελένης Ράικου, του Νικολάου Μανιαδάκη, του Κωνσταντίνου Φρουζή και του Νικολάου Μανία.

Στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ο Λάμπρος Σοφουλάκης καταλογίζει ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση για όσα έχει καταθέσει σε εισαγγελικά γραφεία και στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά την υπόθεση της Novartis. Επίσης, του καταλογίζει παράβαση καθήκοντος για τα στοιχεία τα οποία αρνήθηκε να παραλάβει από τους Αμερικανούς, αλλά και για την ανάσυρση από το αρχείο, των μηνύσεων πολιτικών προσώπων τις οποίες ο ίδιος είχε αρχειοθετήσει.

Στην πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, ο Λάμπρος Σοφουλάκης καταλογίζει ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση, για τις καταθέσεις της, αλλά και για αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης, εξαιτίας της ενδεχόμενης εμπλοκής του συζύγου της στην υπόθεση Novartis.