15 Ιούλιος 2020, 14:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2020, 14:31

Την άμεση έκδοση των Τούρκων αξιωματικών ζητά η Τουρκία από την Ελλάδα

  • Την άμεση έκδοση των Τούρκων αξιωματικών ζητά η Τουρκία από την Ελλάδα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Να εκδώσει τους Τούρκους αξιωματικούς που «διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα» καλεί την ελληνική κυβέρνηση η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα.

Σήμερα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Περιμένουμε τέσσερα χρόνια τώρα για την έκδοση των οκτώ πρώην αξιωματικών του στρατού (και άλλων) που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016. Πρέπει να αποδοθεί Δικαιοσύνη, και μάλιστα το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η πρεσβεία σε ανάρτησή της στο επίσημο λογαριασμό της στο Facebook.

Οι οκτώ στρατιωτικοί, που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο, ζήτησαν και τελικά πήραν πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα. Τον Ιανουάριο του 2017 ο Άρειος Πάγος απέρριψε τα αιτήματα των τουρκικών Αρχών για την έκδοσή τους, αναιρώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών. Ακολούθησε, τον Μάρτιο του 2018, νέα ομόφωνη απόφασή από το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών.

Οι Έλληνες δικαστές έκριναν, μεταξύ άλλων, ότι οι εκζητούμενοι δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά.