15 Ιούλιος 2020, 22:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2020, 22:27

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» έως το τέλος Αυγούστου – Οι εκδηλώσεις

  • «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» έως το τέλος Αυγούστου – Οι εκδηλώσεις
    Ρωμαϊκή Αγορά (φωτ.: commons.wikimedia.org)

Η σύζευξη αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και σύγχρονου, που επιχειρεί το υπουργείο Πολιτισμού σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της επικράτειας, σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας και οικονομικής στήριξης του οπτικοακουστικού τομέα με καλοκαιρινές δωρεάν παραστάσεις στη σκιά της πανδημίας, ξεκινούν το Σάββατο 18 Ιουλίου από τη Ρωμαϊκή Αγορά.

Η έναρξη γίνεται με τη μοναδική συναυλία της Ανίτα Ρατσβελισβίλι σε δημοφιλείς άριες από όπερες των Βέρντι, Τσιλέα, Γκουνό, Σαιν-Σανς, Κερουμπίνι και Μάγερμπερ.

Η σταρ της όπερας, με τη θεαματική πορεία στα κορυφαία λυρικά θέατρα του πλανήτη και τις διθυραμβικές κριτικές, συμβάλλει αφιλοκερδώς στην εναρκτήρια εκδήλωση του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Μαζί της η ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό την διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.

«Καλλιτέχνες του διαμετρήματος της Ρατσβελισβίλι είναι ο λόγος που υπάρχει η όπερα» έχει γράψει η New York Times, και «η εμφάνιση της είναι μεγάλο γεγονός» έλεγε ο Γιώργος Κουμεντάκης, διευθυντής της ΕΛΣ, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με το υπουργείο Πολιτισμού για το σχεδιασμό των εκδηλώσεων «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», μαζί με τους διευθυντές των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου.

Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά από την διεύθυνση της ΕΛΣ nationalopera.gr και από τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα που δημιούργησε το υπουργείο Πολιτισμού με online προβολές πολιτιστικού περιεχομένου.

Επίσης, θα μεταδοθεί την Κυριακή 19/7 στις 21.00 από την ΕΡΤ2 και στη συνέχεια σε ευρωπαϊκές τηλεοράσεις, μέσω της EBU.

Στην επανεκκίνηση του πολιτισμού με διεθνείς προεκτάσεις στοχεύει και η αναμετάδοση στο εξωτερικό των Περσών του Αισχύλου από το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο, στις 25/7, με τη στήριξη του ΥΠΠΟ και του Φεστιβάλ Αθηνών.

«Επειδή δεν έχουμε βάλει εισιτήριο είναι στη διακριτική ευχέρεια των θεατών του εξωτερικού αν επιθυμούν να κάνουν, αντί αντιτίμου, μια δωρεά στο Εθνικό Θέατρο» είπε σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα σήμερα η υπουργός Πολιτισμού.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου. Την επομένη, 1 Οκτωβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων σε εκδηλώσεις του επόμενου καλοκαιριού, που θα κριθούν από επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού.

Συνολικά φέτος στο πλαίσιο του νέου θεσμού, εκτός από τις εκδηλώσεις της πανσελήνου που παραδοσιακά οργανώνει το υπουργείο, πραγματοποιούνται 270 δράσεις σύγχρονου πολιτισμού σε 122 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και αύλειους χώρους μουσείων σε 43 περιφέρειες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και να κάνουν ηλεκτρονικές κρατήσεις –έχουν ήδη ξεκινήσει για τις 30 πρώτες εκδηλώσεις– στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού. Οι παραστάσεις είναι δωρεάν και τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας που επιβάλλει η πολιτεία για την πανδημία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.