15 Ιούλιος 2020, 10:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2020, 10:01

Ζάεφ ή Μίτσκοσκι; Κρίσιμες εκλογές σήμερα στα Σκόπια

  • Ζάεφ ή Μίτσκοσκι; Κρίσιμες εκλογές σήμερα στα Σκόπια
    (Φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Στην… τρίτη και βασική φάση μπήκαν σήμερα οι βουλευτικές εκλογές στα Σκόπια, οι οποίες γίνονται σε συνθήκες κορονοϊού και με μειωμένο ενδιαφέρον από την πλευρά των ψηφοφόρων. Τη Δευτέρα ψήφισαν όσοι είναι σε καραντίνα επειδή έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό, και την Τρίτη ασθενείς με χρόνια νοσήματα, φυλακισμένοι και όσοι διαμένουν σε οίκους ευγηρίας.

Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 1,8 εκατ. πολίτες. Συνολικά 15 κόμματα και συνασπισμοί διεκδικούν τις ψήφους τους και τις 120 έδρες της Βουλής.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι ανάμεσα στο SDSM του Ζόραν Ζάεφ και το VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, καθώς τα ποσοστά είναι στο όριο του στατιστικού λάθους. Πάντως, το ενδιαφέρον τον πολιτών είναι μειωμένο, με τους δημοσκόπους να εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα είναι η μικρότερη των τελευταίων ετών.

Εντούτοις, το διακύβευμα θεωρείται σημαντικό, μιας και από το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό εάν η χώρα θα συνεχίσει την πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ή αν θα επιστρέψει σε εποχές αβεβαιότητας, όπως ήταν εκείνες του 2017 που για μήνες ήταν αδύνατο να συγκροτηθεί το κοινοβούλιο σε Σώμα.

Πάντως, όποιος και αν επικρατήσει δεν πρόκειται να έχει αυτοδυναμία και συνεπώς ένα ή περισσότερα αλβανικά κόμματα θα γίνουν ξανά ρυθμιστές των εξελίξεων. Άλλωστε «παραδοσιακά» σε όλες τις κυβερνήσεις συμμετέχει κάποιο αλβανικό κόμμα και για τη διατήρηση και των εύθραυστων ισορροπιών, μιας και στη χώρα το 25% του πληθυσμού είναι αλβανικής καταγωγής.

Φαβορί για να μπει και σε αυτή την κυβέρνηση θεωρείται το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο είναι σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού τα τελευταία 18 χρόνια, με εξαίρεση την περίοδο 2006-2008. Ωστόσο, η διαφορά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις από τη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα είναι μικρή.

Οι βουλευτικές εκλογές ήταν προγραμματισμένο να γίνουν στις 12 Απριλίου, ωστόσο αναβλήθηκαν εξαιτίας του κορονοϊού. Ο Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε από πρωθυπουργός στις αρχές Ιανουαρίου, μετά την άρνηση της ΕΕ να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, γεγονός που είχε προκαλέσει πολιτική αναταραχή.

Στα τέλη Μαρτίου, όμως, τα Σκόπια έγιναν το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα πήραν το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.

Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησαν θέματα της οικονομίας, η εκτεταμένη διαφθορά στη χώρα και η διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, ενώ οι αναφορές των κομμάτων στη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν περιορισμένες.