15 Ιούλιος 2020, 10:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2020, 09:39

Αγριεύει η κόντρα Κίνας-ΗΠΑ για το Χονγκ Κονγκ

  • Αγριεύει η κόντρα Κίνας-ΗΠΑ για το Χονγκ Κονγκ
    (Φωτ.: EPA / Oliver Contreras)

Τη σφοδρή αντίδραση της Κίνας προκάλεσε ο νόμος που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το Χονγκ Κονγκ και προβλέπει την επιβολή κυρώσεων κατά προσώπων και θεσμών που εμπλέκονται στην «καταστολή», σύμφωνα με τις ΗΠΑ, στην αυτόνομη κινεζική περιοχή.

Η Κίνα προειδοποίησε με αντίποινα και κυρώσεις σε αμερικανικά πρόσωπα και οντότητες που θα συμμετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία «για να προασπίσει τα νόμιμα συμφέροντά της», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το κινεζικό ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι εναντιώνεται σθεναρά στην αμερικανική κίνηση και κάλεσε την Ουάσινγκτον να πάψει να επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας.

Τι προβλέπει ο νόμος που υπέγραψε ο Τραμπ για το Χονγκ Κονγκ
Ο νόμος που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ για το Χονγκ Κονγκ επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε Κινέζους αξιωματούχους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή του νέου Νόμου περί Εθνικής Ασφάλειας της χώρας στο Χονγκ Κονγκ.

Προβλέπει επίσης την επιβολή κυρώσεων σε τράπεζες που συναλλάσσονται με πρόσωπα και θεσμούς που ενέχονται σε «κατασταλτικές ενέργειες» στο Χονγκ Κονγκ.

​«Σήμερα υπέγραψα νομοθεσία και εκτελεστική εντολή, ώστε να κάνω την Κίνα υπόλογη για τις κατασταλτικές ενέργειές της» δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος υπέγραψε επίσης εκτελεστική εντολή που τερματίζει την προνομιακή μεταχείριση των ΗΠΑ προς το Χονγκ Κονγκ.

​Το Χονγκ Κονγκ διαθέτει ειδική αυτονομία, ύστερα από την επιστροφή της υπό κινεζική διακυβέρνηση το 1997, αφού μέχρι τότε ήταν προτεκτοράτο της Βρετανίας, από το 1842.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.