15 Ιούλιος 2020, 08:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2020, 08:58

Σε ισχύ αυστηρά μέτρα στον Προμαχώνα για την αναχαίτιση του κορονοϊού

  • Σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Καβάλα τα 47 από τα 75 νέα κρούσματα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λάσκαρης Τσούτσας)

Συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, και κυρίως τα εισαγόμενα περιστατικά από τις βαλκανικές χώρες όπου θα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν υψηλή διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Έτσι, από σήμερα ενεργοποιούνται τα νέα αυστηρότερα μέτρα στον Προμαχώνα.

Πλέον η είσοδος σε τουρίστες και εποχικούς εργάτες θα επιτρέπεται μόνο με έγγραφο που να αποδεικνύει ότι έγινε τεστ 72 ώρες πριν από την άφιξη στην Ελλάδα και είναι αρνητικό.

Ο έλεγχος θα πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης, ή από δημόσια ή από πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια. Η βεβαίωση διάγνωσης θα πρέπει να είναι στα αγγλικά και να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας.

Από την εφαρμογή του νόμου εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες, στους οποίους όμως γίνονταν δειγματοληπτικά τεστ από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ κατά την είσοδό τους στη χώρα.

Φόβοι για δεύτερο κύμα μολύνσεων
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 58 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, τα 34 εισαγόμενα, ενώ αύξηση καταγράφεται γενικά στη βόρεια Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, δεύτερο περιστατικό λοίμωξης εντοπίστηκε στην κατασκήνωση της Νέας Φώκαιας στη Χαλκιδική – η 10χρονη, που τέθηκε σε καραντίνα, παρουσιάζει ήπια συμπτώματα. Επίσης χθες το βράδυ εντοπίστηκαν δύο ακόμα θετικά κρούσματα, το ένα στο Αμύνταιο της Φλώρινας και το άλλο στην Πάρο.

Στη Λέσβο, κλειστό για απολύμανση μέχρι την επόμενη Δευτέρα θα παραμείνει το Κέντρο Υγείας Καλλονής, καθώς τη μονάδα επισκέφθηκαν ασθενείς με κορονοϊό. Πρόκειται για έναν 85χρονο με συμπτώματα πνευμονίας που στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, για τον γιο και τον εγγονό του.

Πλέον οι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν φόβους ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός δεύτερου κύματος στην Ελλάδα. Η πρότασή τους για ακύρωση όλων των πανηγυριών τον Ιούλιο έγινε ήδη δεκτή από την κυβέρνηση, και πλέον εισηγούνται στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.