15 Ιούλιος 2020, 09:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2020, 08:29

Σύσκεψη σήμερα για τα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς – Προσεχώς τόπος ιστορικής μνήμης των Ελλήνων του Πόντου

  • Σύσκεψη σήμερα για τα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς – Προσεχώς τόπος ιστορικής μνήμης των Ελλήνων του Πόντου
    Ο υφυπουργός Θεόδωρος Καράογλου, μιλάει στην ημερίδα «Η Θεσσαλονίκη συμμέτοχος στον διεθνή αγώνα για την πρόληψη των γενοκτονιών» που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2019 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Σιαμίδης)

Ως συνέχεια της εκδήλωσης που έγινε στην Αρετσού από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας πριν από περίπου έναν μήνα θα πρέπει να θεωρείται η σύσκεψη που συγκαλεί στις 12:30 ο Θεόδωρος Καράογλου για τα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς. Σκοπός είναι να κατατεθούν προτάσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκπροσώπους φορέων ώστε να προχωρήσει η ανέγερση μνημείου και να γίνει η περιοχή τόπος ιστορικής μνήμης των Ελλήνων του Πόντου.

Περίπου 355.000 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη, τον Πόντο και τον Καύκασο «υποδέχθηκαν» τα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς την περίοδο 1916-1924.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης θα αξιολογηθούν προτάσεις αναφορικά με την ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμού και της ποντιακής ιστορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) θα τονίσει την ανάγκη αφύπνισης συνειδήσεων και συναισθημάτων αναφορικά με την τραγωδία του ποντιακού ελληνισμού, καθώς και την ανάγκη να γίνει γνωστή η ποντιακή ιστορία στις νεότερες γενιές.

«Στο βαθμό που ο πολιτισμός ταυτίζεται με την ιστορία, και σε μια προσπάθεια συντήρησης της ιστορικής μνήμης, αποτελεί χρέος τιμής να ανακηρυχθεί ο χώρος των Απολυμαντηρίων της Αρετσούς σε τόπο ανάδειξης του ξεριζωμού, των κακουχιών, του πόνου του ελληνισμού, μα και συνέχειας του έθνους μας», δηλώνει.

Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί: ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, και εκπρόσωποι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων, και της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ.

Επίσης, έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι των υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Οικονομικών.