14 Ιούλιος 2020, 23:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούλιος 2020, 23:19

Ο Ερντογάν δηλώνει ότι διορθώνει το λάθος του Κεμάλ με την Αγία Σοφία

  • Σφήνα Ερντογάν ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα μέσω εξοπλισμών
    (Φωτ.: EPA / Kayhan Ozer)

Πεπεισμένος ότι με την επαναφορά της Αγίας Σοφίας στις ρίζες της η Τουρκία θα προστατέψει την πολιτιστική κληρονομιά του μνημείου, δήλωσε την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε μουσείο με μια λανθασμένη απόφαση, και την μετατρέπουμε ξανά σε τζαμί», πρόσθεσε αναφερόμενος στην απόφαση του Μουσταφά Κεμάλ το 1934.

«Θα την καταστήσουμε ξανά ταιριαστή με τη θεμελίωσή της, θα διατηρήσουμε το χαρακτηριστικό της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως έκαναν οι πρόγονοί μας», δεσμεύτηκε. Παράλληλα υποστήριξε ότι υπάρχουν τετραπλάσιοι έως πενταπλάσιοι χώροι λατρείας στην Τουρκία για μη μουσουλμάνους απ’ όσους έχει η Ευρώπη για τους μουσουλμάνους.

Οι ρυθμοί προετοιμασίας για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή, στις 24 Ιουλίου, ημέρα που υπεγράφη το τελικό σκέλος της Συνθήκης της Λοζάνης, είναι εντατικοί. Νωρίτερα την Τρίτη η τουρκική Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε πως η Αγία Σοφία θα παραμείνει ανοιχτή στους επισκέπτες, εκτός από τις ώρες της μουσουλμανικής προσευχής, στη διάρκεια της οποίας οι αγιογραφίες θα πρέπει να καλύπτονται.