14 Ιούλιος 2020, 19:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούλιος 2020, 19:37

Σοβαρή επιδείνωση της επιδημίας στη Σερβία

  • Σοβαρή επιδείνωση της επιδημίας στη Σερβία
    (Φωτ.: EPA / Dragan Karadarevic)

Μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 344 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ κατέληξαν 13 ασθενείς.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη νόσο Covid-19 έφτασε τους 418 και τα κρούσματα τα 18.983.

Στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς, εκ των οποίων οι 170 είναι διασωληνωμένοι. Η πλειονότητα ανήκει στις ηλικίες 30-50 ετών, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ, απευθύνοντας έκκληση στους νέους ανθρώπους να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας και να μην αψηφούν τον κίνδυνο.

Ο υπουργός της Σερβίας τόνισε ακόμα ότι το σύστημα υγείας είναι στα όρια αντοχής, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, ενώ επιβαρυντικά λειτουργεί και το γεγονός ότι 570 γιατροί και νοσηλευτές έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2. Ασφυκτική πίεση δέχεται και το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με δεδομένο ότι όλα τα εξωτερικά ιατρεία στη Σερβία λειτουργούν και ως ιατρεία για τον κορονοϊό.

Μόνο στο Βελιγράδι, όπως ανακοινώθηκε, παρουσιάζονται καθημερινά στα κατά τόπους ιατρεία περισσότεροι από 3.000 πολίτες με ύποπτα συμπτώματα, υποβάλλονται σε εξετάσεις και κάνουν το τεστ.

Προς αφαίρεση από την «ασφαλή» λίστα της ΕΕ
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η ΕΕ εξετάζει να αφαιρέσει τη Σερβία και το Μαυροβούνιο από τη λίστα με τις χώρες από τις οποίες επιτρέπονται και οι μετακινήσεις που δεν γίνονται για σοβαρούς λόγους, ενώ η ένταξη των ΗΠΑ στην εν λόγω λίστα δεν συζητήθηκε καν, δεδομένης της έντονης αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Η μη δεσμευτική για τα κράτη-μέλη πρόταση έγινε από τη Γερμανία (που ασκεί την προεδρία το τρέχον εξάμηνο), και υποστηρίχθηκε από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ολλανδία, μεταξύ άλλων.