14 Ιούλιος 2020, 18:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούλιος 2020, 18:27

Η αντίδραση της Τουρκίας στην καταδίκη της από την ΕΕ για την Αγία Σοφία

  • Η αντίδραση της Τουρκίας στην καταδίκη της από την ΕΕ για την Αγία Σοφία
    (Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

«Απορρίπτουμε την λέξη “καταδίκη” από την ΕΕ». Με αυτή τη φράση σχολίασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις χθεσινές δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με την Αγία Σοφία, μετά το τέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Υπάρχουν μνημεία και στην Ισπανία που χτίστηκαν ως τζαμί και αργότερα μετατράπηκαν σε εκκλησία», ισχυρίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Εάν ο Μπορέλ έλεγε: “Θα ήταν καλύτερα να μην άνοιγε”, θα το σεβόμουν. Αν έλεγε: “Θα ήταν καλύτερα να παραμείνει ως μουσείο”, πάλι θα το σεβόμουν. Εμείς απορρίπτουμε την λέξη “καταδίκη”», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του.

Στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ απάντησε και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι. Σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε σημειώνεται ότι η «Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας» και ότι κανείς δεν μπορεί να επεμβαίνει.

Επίσης, τονίζεται ότι το «Τζαμί της Αγίας Σοφίας» θα είναι ανοιχτό για επισκέπτες όλων των θρησκειών και πεποιθήσεων. Προστίθεται δε ότι τα έργα που θα γίνουν στο εσωτερικό δεν θα αλλάξουν τα κριτήρια που απαιτούνται για την ένταξη ενός μνημείου στον κατάλογο της UNESCO.