15 Ιούλιος 2020, 19:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2020, 19:29

Πώς θα δείτε και θα φωτογραφίσετε τον κομήτη Neowise (φωτο, βίντεο)

  • Πώς θα δείτε και θα φωτογραφίσετε τον κομήτη Neowise (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: facebook / Aris Milonas)

Από την Τετάρτη 15 Ιουλίου έως και την Κυριακή 19 Ιουλίου και από τις 21:50 έως τις 22:30 θα μπορούμε να παρατηρήσουμε από την Ελλάδα τον κομήτη Neowise (C/2020 F3). Οι μέρες είναι επιλεγμένες επειδή θα είναι ορατός ακόμα και με γυμνό μάτι.

Ο κομήτης θα είναι ορατός έως και αρχές Αυγούστου, αλλά μετά τις 25 Ιουλίου η παρατήρησή του θα απαιτεί κιάλια ή τηλεσκόπιο, μιας και η λαμπρότητά του θα φθίνει μέρα με τη μέρα.

Αυτά αναφέρει στον  προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook  ο Άρης Μυλωνάς, στέλεχος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

O Άρης Μυλωνάς από το 1995 μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται στην Ελληνική Αστρονομική Ένωση (σύλλογος ερασιτεχνών αστρονόμων της Αττικής), όπου διατέλεσε επί σειρά ετών αντιπρόεδρος και σήμερα είναι πρόεδρος. Υποστηρίζει τις δράσεις του Κέντρου Επισκεπτών στην Πεντέλη σε θέματα εκλαΐκευσης Αστρονομίας και παρατήρησης του νυχτερινού ουρανού.


Ο Άρης Μυλωνάς (φωτ.: ert.gr)

Πότε, πού και πώς θα δω (ή θα φωτογραφίσω) τον κομήτη NEOWISE (C/2020 F3)
Όσοι δεν μπόρεσαν τις προηγούμενες μέρες να ξυπνήσουν τα χαράματα για να παρατηρήσουν τον κομήτη, θα έχουν την ευκαιρία τις επόμενες μέρες να τον δουν αμέσως μετά το σούρουπο στον Βορειοδυτικό ορίζοντα!

Πότε θα τον δω;
Από την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 έως και την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020 και ώρες από 21:50 έως 22:30 (09:50-10:30μμ) θα μπορούμε να παρατηρήσουμε τον κομήτη. Οι μέρες είναι επιλεγμένες επειδή θα είναι ορατός από Ελλάδα ακόμη και με γυμνό μάτι, θα βοηθά η Σελήνη, έχει ικανή ύψωση από τον ορίζοντα κτλ. Ο κομήτης θα είναι ορατός έως και αρχές Αυγούστου, αλλά μετά τις 25 Ιουλίου περίπου η παρατήρησή του θα απαιτεί κιάλια, ή τηλεσκόπιο μιας και η λαμπρότητά του θα φθίνει μέρα με τη μέρα.

Πού θα τον δω;
Ο κομήτης είναι ορατός από όλη την Ελλάδα. Επιλέξτε μια τοποθεσία αρκετά μακριά από τα φώτα των πόλεων και με περίβλεπτο «ανοιχτό» ορίζοντα χωρίς βουνά και κτήρια προς την βόρεια-βορειοδυτική κατεύθυνση.

Πώς θα τον δω;
Ο κομήτης στις 10:00 το βράδυ περίπου θα είναι ορατός πολύ-πολύ χαμηλά στον βορειοδυτικό ορίζοντα. Καλό είναι να έχουμε ένα ζευγάρι κιάλια για να τον δούμε καλύτερα. Ένα τηλεσκόπιο με την μικρότερη μεγέθυνση που διαθέτει θα βοηθήσει ακόμη πιο πολύ.


Η εντυπωσιακή φωτογραφία του Κ. Εμμανουηλίδη που κάνει το γύρο του κόσμου (φωτ.: facebook / Constantine Emmanouilidi)

Πώς θα τον φωτογραφίσω;
Ο κομήτης μπορεί να καταγραφεί ακόμη και με ένα καλό smartphone. Αν θέλετε να τον απαθανατίσετε μεγεθυμένο μόνο του και να γεμίζει το κάδρο με καλή φωτογραφική μηχανή (π.χ. DSLR) χρησιμοποιήστε τρίποδο και τηλεφακό 300mm, διάφραγμα f/4, ISO3200 και έκθεση τουλάχιστον 5sec.

Για ευρυγώνιες λήψεις με μικρό τον κομήτη μαζί με έδαφος από τον ορίζοντα χρησιμοποιήστε τρίποδο και κανονικό φακό 50mm, διάφραγμα f/2, ISO1600 και έκθεση τουλάχιστον 2sec.

Η καλύτερη ώρα φωτογράφησης είναι το βράδυ, μετά το σούρουπο, περίπου 22:15.

Καλές παρατηρήσεις!

Άρης Μυλωνάς

  • Πηγή: kolydas.eu.