14 Ιούλιος 2020, 14:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούλιος 2020, 16:50

ΣτΕ: Επιδίκασε αναδρομικά 11 μηνών σε συνταξιούχους

  • ΣτΕ: Επιδίκασε αναδρομικά 11 μηνών σε συνταξιούχους
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Χιλιάδες συνταξιούχους δικαίωσε, σήμερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πέντε αποφάσεις της ανοίγοντας το δρόμο για την καταβολή αναδρομικών 11 μηνών!

Οι αποφάσεις αφορούν το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2015 μέχρι Μάιο του 2016.

Έτσι οι συνταξιούχοι που ήδη έχουν προσφύγει διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί για το παραπάνω χρονικό διάστημα δικαιώνονται. Εκείνοι που δεν έχουν προσφύγει ακόμα, ωστόσο δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.

Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο «νόμος Κατρούγκαλου», το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Όμως για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015 όταν εκδόθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές μόνον μετά το 2012, με τις σημερινές αποφάσεις του Δικαστηρίου, επαναλαμβάνει ό,τι είχε ήδη πει το 2015. Δηλαδή ότι αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Η πρώτη αντίδραση από το υπουργείο Εργασίας   
«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει μέχρι σήμερα το σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν. 4670/2020, με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ακόμα, επισημαίνεται ότι μελετάται η σημερινή απόφαση του ΣτΕ, ώστε να συνεκτιμηθούν οι δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της οικονομίας.

«Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής», καταλήγει η ανακοίνωση.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Παναγιώτη Τσιμπούκη.