14 Ιούλιος 2020, 14:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούλιος 2020, 14:45

Πώς θα λειτουργήσει η Αγία Σοφία – Η απόφαση της Diyanet

  • Πώς θα λειτουργήσει η Αγία Σοφία – Η απόφαση της Diyanet
    Ψηφιδωτό στην Αγία Σοφία με τους αυτοκράτορες Ιουστινιανό και Μέγα Κωνσταντίνο να προσκομίζουν στη Θεοτόκο την Αγία Σοφία και την Κωνσταντινούπολη αντίστοιχα (φωτ.: commons.wikimedia.org / Georges Jansoone JoJan)

Οι χριστιανικές αναπαραστάσεις στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας δεν αποτελούν εμπόδιο στην τέλεση της μουσουλμανικής προσευχής, αρκεί να κρύβονται εκείνη τη στιγμή. Αυτό απεφάνθη η Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet) που πλέον έχει υπό την ευθύνη της τη βυζαντινή εκκλησία και ενόψει της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής που θα τελεστεί εκεί, την Παρασκευή 24 Ιουλίου.

Όσο για το πότε θα είναι επισκέψιμη για τον υπόλοιπο κόσμο, η Diyanet ανακοίνωσε ότι επιτρέπεται η είσοδος όλες τις υπόλοιπες ώρες.

«Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο από θρησκευτική άποψη για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας στους επισκέπτες εκτός των ωρών προσευχής», σημειώνει η Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Το ακριβές ωράριο θα γίνει γνωστό σε λίγες μέρες.

Μέχρι τότε συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι εργασίες για να είναι όλα έτοιμα μέχρι τις 24 Ιουλίου. Πρώτο μέλημα των τουρκικών θρησκευτικών Αρχών είναι η κάλυψη των χριστιανικών εικόνων. Μια πρώτη επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιηθούν παραβάν ή ειδικές κουρτίνες, αλλά εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει σκίαση μέσω λέιζερ. Επίσης στο δάπεδο θα μπουν χαλιά, που ενδεχομένως θα φωτίζονται με τέτοιον τρόπο ώστε να σκοτεινιάζει ακόμα περισσότερο ο χώρος.