14 Ιούλιος 2020, 18:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούλιος 2020, 18:15

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Τομ Κάρβελ, ο Έλληνας που έμαθε τους Αμερικανούς το παγωτό μηχανής (φωτο, βίντεο)

  • Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Τομ Κάρβελ, ο Έλληνας που έμαθε τους Αμερικανούς το παγωτό μηχανής (φωτο, βίντεο)
    Ο Θανάσης Καρβέλας - Τομ Κάρβελ

Στην Αμερική η λέξη Carvel είναι συνώνυμο του φρέσκου παγωτού και προέρχεται από το όνομα ενός Έλληνα μετανάστη, του Θανάση Καρβέλα, που είναι γνωστός ως ο «βασιλιάς του παγωτού». Ο Καρβέλας γεννήθηκε το 1906 στην Αθήνα και σε ηλικία 4 ετών μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη με την οικογένειά του. Ο πατέρας του προμήθευε τα ελληνικά εστιατόρια με κρασί που έφτιαχνε την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης.

Όταν ο Θανάσης Καρβέλας (μετέπειτα Τομ Κάρβελ) μεγάλωσε, όπως τα περισσότερα ελληνόπουλα στην Αμερική, έκανε περιστασιακές δουλειές για να επιβιώσει.

Σε μικρή ηλικία ξεκίνησε να εργάζεται σε εταιρεία αυτοκινήτων, αλλά διαγνώστηκε με φυματίωση και οι γιατροί τον συμβούλευσαν να μετακομίσει σε μια περιοχή εκτός της Νέας Υόρκης. Τελικά αποδείχτηκε ότι η γνωμάτευση του γιατρού ήταν λανθασμένη, αλλά τον ωφέλησε στην μετέπειτα πορεία του.

Σε ηλικία 26 χρόνων μετακόμισε στο Γουέσττσέστερ και έπιασε δουλειά ως οδηγός που μετέφερε παγωτά με ένα λευκό φορτηγό.

Η ζημιά του φορτηγού
Το 1934 ήταν από τις πιο ζεστές χρονιές στην Αμερική. Το σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης για τους Αμερικανούς, ο Κάρβελ μετέφερε με το φορτηγό του παγωτό. Ενώ βρισκόταν στο Χάρτσντεϊλ έπαθε λάστιχο και το παγωτό που μετέφερε άρχισε να λιώνει. Τότε έστησε έναν πάγκο και ξεκίνησε να πουλάει λιωμένο παγωτό στους περαστικούς που ταξίδευαν για το σαββατοκύριακο.

Σε λίγες ώρες κατάφερε να ξεπουλήσει το εμπόρευμα κερδίζοντας 3.500 δολάρια, που σε σημερινή αξία φτάνουν τις 60.000.

Φυσικά δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Για τα επόμενα δύο χρόνια πουλούσε από το ίδιο σημείο soft παγωτά στους περαστικούς.

Τότε συνειδητοποίησε ότι οι πελάτες προτιμούσαν το παγωτό με την κρεμώδη υφή. Χάρη στις γνώσεις του δημιούργησε μια μηχανή στην οποία παρασκεύαζε με ζαχαροπλαστική κρέμα το γνωστό παγωτό μηχανής, και κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία. Ο πρώτοι που είχαν φτιάξει το γνωστό παγωτό μηχανής ήταν οι Βρετανοί χημικοί, αλλά ο Κάρβελ είχε δημιουργήσει ένα μηχάνημα από το οποίο αντλούσε το παγωτό.

Το πρώτο κατάστημα παγωτού Carvel
Το 1936 άνοιξε το πρώτο του κατάστημα και πουλούσε παγωτά εισάγοντας μια καινούργια ιδέα προώθησης, όπου ο πελάτης αγόραζε ένα παγωτό και έπαιρνε ένα δεύτερο δωρεάν.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η επιχείρησή του άρχισε να αναπτύσσεται. Σε λίγο χρονικό διάστημα πούλησε τη μηχανή παγωτού σε καταστήματα στην Αμερική. Το 1947 προχώρησε στο franchshize της εταιρείας και ίδρυσε δική του σχολή, όπου εκπαίδευε τους καινούργιους υπαλλήλους.

Μέχρι το 1980 υπήρχαν περισσότερα από 700 καταστήματα στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.

Ο Κάρβελ είχε γαλανά μάτια και μουστάκι και ήταν ο ιδανικός παγωτατζής για τα παιδιά. Πίστευε ότι η εικόνα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των προϊόντων, γι’ αυτό ήταν ο πρώτος γενικός διευθυντής εταιρείας που πρωταγωνιστούσε σε διαφημιστικά στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.


Ένα από τα πρώτα καταστήματα Carvel, όπου ο κόσμος περιμένει στην ουρά για να αγοράσει το περίφημο soft παγωτό

Όταν τον ρωτούσαν γιατί πήρε την πρωτοβουλία να γίνει το κεντρικό πρόσωπο της εταιρείας, απαντούσε: «Δεν μπορούσα να βρω κάποιον φθηνότερο από εμένα».

Το 1985 ήταν ήδη γνωστός σε όλη την Αμερική. Τότε είχε αναφέρει στους Times: «Μπορείς να βάλεις έναν ψηλό, όμορφο εκφωνητή με την τέλεια φωνή, την τέλεια προφορά και την τέλεια γραμματική. Αλλά πολλοί λίγοι αγοραστές παγωτού μοιάζουν με αυτούς. Τα διαφημιστικά μας απευθύνονται σε ανθρώπους που μοιάζουν με εμάς, μιλούν σαν και εμάς και ακούγονται σαν εμάς».

Τα παγωτά του Κάρβελ εμφανίστηκαν σε επεισόδια των Simpsons και σε τηλεοπτικές σειρές, ενώ μέχρι σήμερα θεωρούνται από τα καλύτερα της αγοράς.

Με τη γυναίκα του δεν απέκτησαν παιδιά. Ο Κάρβελ πούλησε την εταιρεία του το 1989, και έναν χρόνο αργότερα πέθανε από καρδιακή προσβολή στον ύπνο του. Λίγες μέρες πριν από το θάνατό του είχε αναφέρει σε στενά του πρόσωπα ότι η γραμματέας του και ο δικηγόρος του μηχανορραφούσαν εναντίον του. Τελικά δεν κατάφερε να αλλάξει τη διαθήκη του, και ακολούθησαν δικαστικές διαμάχες μεταξύ της οικογένειας και των δικηγόρων.


Μερικοί από τους «χαρακτήρες» των παγωτών του Κάρβελ

Η ανιψιά του είχε ζητήσει το 2009 να γίνει εκταφή του σώματος για να ερευνηθούν οι αιτίες θανάτου, καθώς υποψιαζόταν ότι τον είχαν δηλητηριάσει. Το αίτημα της δεν εγκρίθηκε και συνεχίστηκαν οι δικαστικές διαμάχες για την περιουσία του Κάρβελ, που μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια...

  • Πηγή: mixanitouxronou.gr.