14 Ιούλιος 2020, 17:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούλιος 2020, 16:40

Αγία Σοφία: Ποντιακοί σύλλογοι καταδικάζουν την απόφαση να γίνει τζαμί

  • Αγία Σοφία: Ποντιακοί σύλλογοι καταδικάζουν την απόφαση να γίνει τζαμί
    (Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η απόφαση-πρόκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Το pontos-news.gr επικοινώνησε με ποντιακά σωματεία καταγράφοντας τις αντιδράσεις τους.

«Πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ο πρόεδρος της Τουρκίας με την κίνησή του δεν δείχνει σε καμία περίπτωση τον απαραίτητο σεβασμό. Είναι ένα μνημείο που τόσα χρόνια χαίρει παγκόσμιου σεβασμού ακόμα και από τον ίδιο τον σφαγέα των προγόνων μας Μουσταφά Κεμάλ, μιας και ο ίδιος το 1934 την μετέτρεψε σε μουσείο. Πιστεύουμε πως οι λόγοι είναι πολιτικοί» ανέφερε στο pontos-news.gr ο o πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σαλαμίνας «Παναγία Σουμελά», Παναγιώτης Λιαδάκης.

«Η απόφαση του Τούρκου προέδρου προσβάλλει κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, θρησκευόμενο ή μη, καθώς αφορά ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της πολιτισμικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Προφανώς μας βρίσκει αντίθετους, όπως και το μεγαλύτερο μέρος των υγιώς σκεπτόμενων ανθρώπων και δη των Ελλήνων, που φέρουν μια τόσο ιδιαίτερη σύνδεση με το μνημείο αυτό. Η απόφαση αυτή όμως, αποτελεί ταυτόχρονα και μία ευκαιρία η πολιτεία να εντάξει επιτέλους τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην ατζέντα εξωτερικής πολιτικής», τονίζει ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας – Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως, Φώτης Φανιάδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του προέδρου της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς Κώστα Ζώη: «Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί τη συνέχεια και ταυτόχρονα κορύφωση των τουρκικών προκλήσεων όχι μόνο προς τη χώρα μας πλέον αλλά και για την παγκόσμια κοινή γνώμη, μιας και η Αγία Σοφία έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Επίσης θεωρώ πως η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί επίδειξη ισχύος από τον σουλτάνο, στέλνοντας το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

»Η αλήθεια είναι πως πάντα μας εκπλήσσει αρνητικά, και σήμερα έρχεται να το επιβεβαιώσει περίτρανα με την άνευ προηγούμενου σκανδαλώδη απόφασή του. Η Άγκυρα και ο Ερντογάν έδειξαν ακόμα και στους πιο δύσπιστους ποιο είναι το πρόσωπο της σημερινής Τουρκίας».

Ο Σύλλογος Ποντίων Ριζού καταδικάζει την απόφαση του Ερντογάν να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία.

«Προσβάλλει και προκαλεί τους χριστιανούς. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση και να επιβάλει τις απαιτούμενες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας» επισήμανε στο pontos-news.gr η πρόεδρος του σωματείου, Έφη Παπαδοπούλου.

«Ό,τι και να κάνουν όλοι αυτοί που σφετερίζονται την Αγία Σοφία, ο υπέρλαμπρος ναός της ορθοδοξίας δεν πρόκειται να χάσει την ταυτότητά του» καταλήγει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.